"Tuk tuk lady?"

25/08/2015

Lilla Szilas og jeg ankom til Cambodja for ca. en måned siden og har boet i Phnom Penh sammen med Mathilde Holst og Maria Mørch.

Vi to er nu rejst videre til Siem Reap, hvor vi skal tilbringe de næste 10 mdr. med at undervise i engelsk i nogle landsbyer samt i den lokale kirke. Derudover skal vi undervise et par missionærbørn i dansk og desuden blot lære kulturen at kende og blive rige på erfaringer og oplevelser!

Indtil videre er jeg ved at behandle alle de indtryk, jeg får smidt i hovedet og som slet ikke kan beskrives med få ord. Jeg vil alligevel gøre et forsøg:

Førstehåndsindtryk

Cambodja viser sig/os gang på gang at have et utrolig venligt og optimistisk folkefærd, hvilket kan virke meget livsbekræftende, når man blot kender lidt til omfanget af de hårde lavtlønnede jobs og de tider, landet har været igennem.

Går man ned ad gaden, kan man godt regne med, at diverse tuk tuk-chauffører og evt. gadesælgere henvender sig konstant, hvilket man lige skal vænne sig til. Hertil har vi dog hurtigt lært, hvordan man siger ”nej tak”.

Her sidder Lilla og jeg i en tuk tuk – hvilket i øvrigt nok er det mest normale offentlige transportmiddel:

Trafikken er voldsomt kaotisk, men det går hurtigt op for én, at der er en fælles mentalitet omkring, hvornår det er ok bare at krydse den anden vognbane. Selvom der dyttes meget, er der ingen sure miner eller vredesudbrud, da det er vigtigt ikke at vise store følelser – noget, man måske kunne lære noget af…

De fleste kører naturligvis ’moto’, som svarer til en forvokset knallert, da det er både nemt og billigt, og så har de magiske evne i forhold til at stable og pakke både mennesker og ting på disse.

Desuden er der mange hyggelige markeder, hvor langt det meste kan købes (hvis man ellers tør at købe grøntsager, som har ligget ved siden af det rå og fluebefængte kød).

Naturligvis har vi også førstehåndsindtryk af varmen, det røde støv, som er overalt, og sproget, som har vist sig at være meget logisk opbygget uden nogen form for bøjning af verber mm. – det betyder så også, at Lilla og jeg kommer på arbejde, når vi skal lære dem engelsk!

Srey Nit, som ses på billedet herunder var vores private khmer-underviser, som også lærte os en masse om khmer-kultur generelt:

Tilføj kommentar