Vestens værdier i frit fald

02/02/2017

For nogle aftener siden læste jeg lignelsen om den barmhjertige samaritaner for min datter. For dem, der ikke kan huske historien: En jøde bliver overfaldet et øde sted og ligger på kanten af døden. To religiøse mænd går forbi, men samaritaneren stopper, hjælper manden, betaler for hans hotelophold og er også villig til at betale mere, hvis det bliver nødvendigt.

Det hører med til beretningen af samaritanerne og jøderne var fjendtligt indstillet over for hinanden, da historien blev fortalt første gang af Jesus.

Samme dag læste jeg om den amerikanske præsident Trumps nye lov om at nægte statsborgere fra visse lande med muslimsk majoritet indrejse i USA.

Med loven trækker han i en anden retning end sine forgængere Bush og Obama. Ligesom flere europæiske politikere gik de langt for ikke at italesætte kampen mod islamistisk terror som en kamp mod islam.
Trumps forbud kan derimod meget let tolkes som, at Vesten er i krig mod islam. Konsekvensen vil blive endnu værre for kristne i Mellemøsten og for Europa og USA i det hele taget.

Samtidig kan man spørge sig selv, hvorfor Trump ikke blokerer for Saudi Arabien? Det er trods alt herfra de fleste af flykaprerne fra 9/11 kom. Det er desuden et land med offentlige henrettelser, kummerlige forhold for udenlandske arbejdere fra Asien og diskrimination baseret på køn, religion, etnicitet og seksualitet.
Man kan jo overveje om de saudiske oliereserver er en del af årsagen...

Men det værste er nok, at han lukker grænsen for flygtninge fra netop Syrien, hvor der er borgerkrig på snart sjette år. Hvis ikke flygtninge fra krig har en mulighed for et helle i Vesten - uanset deres religion; så er der ikke meget barmhjertig samaritaner tilbage i Vestens værdier.

Tilføj kommentar