En masse frivillige er engageret i LM’s tværkulturelle arbejde.

Vil du være med? Så kontakt de tværkulturelle konsulenter:

Vestdanmark:
Enok Sørensen, 2512 4199 / es@dlm.dk

Syddanmark:
Else Wiwe, 2578 6267 / ew@dlm.dk

Østdanmark;
Claus Kristensen, 9399 1447 / ck@dlm.dk

Nye flygtninge skal føle sig velkomne

Foto: Else Wiwe sammen med to syriske flygtinge
Else Wiwe sammen med to syriske flygtinge, Radwan (tv) og Reman, i Sommersted asylcenter. (foto: Lars Østergaard Jensen for Udfordringen)
Luthersk Mission har udvidet sin tværkulturelle indsats i Sønderjylland på grund af de mange nye flygtninge fra Syrien

02. december 2014 / Ditte Olsen: do@dlm.dk

Else Wiwe, som er LM’s tværkulturelle konsulent i Syddanmark, har fået sin stilling udvidet fra 60 procent til fuld tid i de næste to år.

Hensigten er, at hun skal inspirere og opmuntre lokale LM’ere til at gå i gang med nye aktiviteter, der kan få de mange nye flygtninge til at føle sig velkomne i Danmark. Samtidig giver det også hende selv mere tid til at besøge asylcentrene.

Man kan godt vise næstekærlighed uden at have et fælles sprog

”De fleste af de syriske flygtninge er rejst herop uden familie, så de er ensomme. De bliver glade, bare du vil spille et spil med dem, og de vil hellere end gerne øve deres danske sprog,” fortæller Else Wiwe.

”Først og fremmest handler det om at være medmenneske for nogle, der har særlig brug for det lige nu,” forklarer hun. Her kan alle være med, understreger hun, også selvom du ikke kan engelsk.

Bær et kors og hjælp de kristne flygtninge

Når Else Wiwe rådgiver LM’ere om at være frivillige på et asylcenter, så opmuntrer hun dem altid til at bære et synligt kors. Flertallet af flygtningene er muslimer, men der er også kristne imellem. De har brug for at komme i kontakt med danske kristne.

”I Sommersted mødte jeg en ung mand, som lyste helt op, da jeg fortalte, hvem jeg var, og hvor jeg kom fra,” fortæller Else Wiwe.

”Jeg er også kristen, sagde han, og trak en halskæde med et kors op af lommen.  Jeg ved ikke, om han havde halskæden dér, fordi han ikke turde vise, han var kristen, eller fordi han var blevet bedt om at tage den af. Men jeg kunne sætte ham i kontakt med en præst i nærheden,” siger hun.

I Sønderborg er 25 LM’ere med i ny asyl-gruppe

Den tværkulturelle konsulent glæder sig over, at mange LM’ere i Sønderjylland har været hurtige til reagere med hjælp til de nye asylcentre.

I Sønderborg blev der for eksempel straks inviteret til orienteringsmøde i LM-kredsen, hvor Else Wiwe fortalte om behovet hos og mulighederne over for byens nye flygtninge.

”Vi vil gerne vise næstekærlighed til de mennesker, der kommer til vores land fra en meget alvorlig situation. Og vi er også optaget af, om der er nogle kristne imellem, ” fortæller Børge Nørgaard, der er tovholder for LM’s asylarbejde i Sønderborg.

25 af kredsens medlemmer besluttede at gå ind i arbejdet. Nogle er i gang med at planlægge et værested ude i byen, andre hjælper med at reparere cykler. Andre igen er engageret i asylcentrets tøjbutik, hvor der sælges genbrugstøj til symbolske priser.

Tværkulturel konsulent på "Tour de Sønderjylland"

Else Wiwe regner med, at den nystartede gruppe i Sønderborg fortsætter med permanente aktiviteter, som kan appellere til de flygtninge, som senere bliver bosat i Sønderborg. Selv planlægger hun inspirations-besøg hos andre LM-kredse i Sønderjylland.

Herunder kan du se, hvilke initiativer sønderjyske LM'ere allerede har taget for at hjælpe og adsprede flygtningene på de nye asylcentre:

Bolderslev
LM Aabenraa har planer om sports-dage

Haderslev
Planer om værested i byen
Planer om mandeture ”walk and talk”

Løgumkloster
Løgumkloster Efterskole inviterede til aktivitetsdag i oktober

Sommersted
Facebookgruppe for frivillige danskere, som kan udveksle og koordinere idéer
Computerspil hver onsdag for unge flygtninge

Sønderborg
Tøjbutik og cykelreparation på asylcenteret
Planer om værested i byen efter jul

Toftlund
LM inviterer til Venskabsmiddag i missionshuset i december

Læs mere

om LM's integrationstilbud
om chikane af kristne flygtninge
 

Tilføj kommentar