I LM ønsker vi, at børn, teenagere og unge får mulighed for at høre om Jesus og blive oplært i den kristne tro.

Meget af den...

JOB
Måske går du og overvejer, om du kan bruges i en missionæropgave

Bryllup – et dilemma for Cambodjas nye kristne

Theara fra Siem Reap i Cambodja
Nygifte Theara er leder af LM's kollegium for piger, der læser på universitet i Siem Reap. (Foto: Kirsten Rom Christensen)
Ungt kristent brudepar holdt to bryllupper af hensyn til familien

02. juni 2015 / Jens Ole Christensen

Theara er 25 år. Hun studerer engelsk og sociologi på et universitet i Siem Reap. Som studiejob leder hun det pigekollegium, som LM har været med til at starte i byen. 

Hun er nygift. Blev gift først på året med sin kæreste Sarak efter to års tovtrækkeri – især med hendes forældre. De endte med at få to bryllupsdage, nemlig en buddhistisk den 18. og en kristen den 25. januar.

Den 25. betragter de som deres egentlige bryllup, men den 18. fremgår af deres papirer og facebook-profil.

Den løsning var et kompromis for at komme videre.

Otte hundred mennesker til buddhistisk bryllup

Theara og Sarak er nye kristne. Deres familier – ikke mindst Thearas – er som mange i Cambodja folkebuddhister, der ikke kender og forstår nogen anden verden end khmerfolkets buddhistiske.

Derfor forventede de et traditionelt bryllup med forskellige buddhistisk inspirerede ritualer. Theara og Sarak ville derimod have et kristent bryllup. De ønskede at begynde et kristent ægteskab.

I Cambodja er bryllup en kæmpebegivenhed. Ved det buddhistiske bryllup var der tæt ved 800 mennesker med.

Brudeparret nød ikke det buddhistiske bryllup

Theara og Sarak havde juridisk ret til selv at bestemme, hvordan deres bryllup skulle være. Men hvis de satte hård mod hårdt og gennemførte deres plan, ville det betyde et brud med familien. Med alle de smerter, det giver.

Nogle brudepar vælger en mellemløsning: De forhandler sig til rette med familien om et traditionelt bryllup, der er renset for de mest buddhistiske og åndedyrkende træk.

Den kunne Theara og Sarak ikke komme igennem med. De tog hele pakken den 18. januar og nød den ikke.

Flere af de kristne brudepiger og -svende græd under de buddhistiske ritualer.

Forældre deltog i kristen fest for første gang

Stemningen ved det kristne bryllup var modsat. Løssluppen, munter og lovprisende. Brylluppet foregik i Phnom Penh, hvor Theara og Sarak mødte hinandenr.

Thearas forældre deltog i denne fest. For første gang i deres liv var de i en kristen kirke. De forstod ikke alt det, der foregik, men følte sig godt modtaget og var glade for at være med.

Læs mere om LM's arbejde i Cambodja.

Tilføj kommentar