En ny musikalsk verden åbner sig

Foto: Klassen med korledere, der er under uddannelse i Arusha, Tanzania
I løbet af uddannelsen får korlederne lært noder, sådan at det bliver lettere for dem at lære nye sange. (Foto: Ruth Bach-Svendsen)
Kirken i Tanzania uddanner korledere til at blive dygtigere rent musikalsk. De lærer noder, så de lettere kan tilegne sig nye sange, fortæller missionær Ruth Bach-Svendsen

19. marts 2018 / Kaja Lauterbach, kl@dlm.dk

”Ingen af dem spiller efter noder. Endnu! Men de er meget ihærdige.”

Sådan siger Ruth Bach-Svendsen om de 12 elever, hun underviser i sang og korledelse hver mandag på den korlederuddannelse, som Den lutherske Kirkes stift i Arusha-området tilbyder.

Hun er udsendt som missionær af Luthersk Mission.

Tre af eleverne sidder og øver sig på de keyboards, som er til rådighed i klassen.

Menigheder betaler for, at korledere kan dygtiggøre sig

Det er nu tredje år, stiftet tilbyder uddannelse til korledere i kirken.

Et års undervisning koster ca. 1.100 kr., og de fleste elever er sendt og betalt af en menighed. Enkelte samler selv pengene sammen via egne midler eller finder nogen, der kan hjælpe.

Eleverne kommer med vidt forskellig baggrund – både hvad angår alder, stammebaggrund, kultur og menighedsmæssigt.

Missionær byder ind med faglighed og erfaring

Lederen af uddannelsen hedder Loy. Han har indtil nu stort set været ene om undervisningen, men i dette år er missionær Ruth Bach-Svendsen kommet til.

Hun er uddannet organist og skal byde ind med sin faglighed og med den erfaring, hun har fra mange år i Danmark som korleder.

”Loy er en meget dygtig musiker. Jeg oplever, at vi har hver vores vinkel på tingene, og det synes jeg, er en styrke for uddannelsen,” siger hun.

Dygtige musikere spiller alt efter gehør

Formålet med stiftets kursus er at uddanne korledere til at blive dygtigere rent musikalsk.

”De får nemlig mange flere muligheder, når de lærer musikkens grundbegreber og basis og kan noder. Så kan de hurtigt læse og tilegne sig nye sange. Det vil simpelthen åbne er meget større verden for dem rent musikalsk. Men det finder de ud af hen ad vejen,” siger Ruth Bach-Svendsen.

Hun fortæller, at alle, der er optaget i klassen, i forvejen er korledere og dygtige til musik, men de har ikke lært musikkens grundbegreber og basis.

”Det betyder ikke, at de ikke kan spille keyboard. Flere af dem spiller glimrende akkorder, og én af dem spiller endda til fællessang, men alt er efter gehør,” siger hun.

”Andre er kun sangere og vant til at synge efter gehør, og da overgår de langt de fleste danskere i hurtighed. For eksempel er der én i klassen, der lynhurtig lærer alle fire stemmer i en sang.  Det har noget at gøre med, hvad man er trænet til.”

Bibelundervisning er også en del af kurset

Ruth Bach-Svendsen forklarer, at undervisning i musik ikke er det eneste formål med uddannelsen. Deltagerne får også bibelundervisning, så de åndeligt er funderet i deres tro.

Kor mødes typisk tre gange om ugen til korøvelse, og i mange menigheder fungerer korene som det sted, hvor unge oplæres i troen.

En af de ting, den danske missionær ser som sin opgave er at være med til at skubbe bibelundervisningen i en god retning.

Jeg gør min indflydelse gældende - også gennem den øvrige undervisning – for eksempel teksterne i korledelse, samtaler med videre. Der er mange muligheder for mig, synes jeg. Det er bare med at få dem brugt,” siger hun.

Tilføj kommentar