Ny bibelsk traumebehandling af flygtninge

Foto: Deltagerne på kursus i traumebehandling
Ud over Else Wiwe og Enok Sørensen deltog tre personer fra IM’s tværkulturelle arbejde og en del folkekirkepræster – af dem flere feltpræster. (Foto: Carol King)
”Som kirke er vores opgave at møde mennesker, der hvor de er – også i sorg og lidelse som krig, flugt, tab, afhængighed, vold i hjemmet eller skilsmisse,” siger Else Wiwe

15. januar 2018 / Kaja Lauterbach, kl@dlm.dk

Hvad siger Bibelen om mennesker, der oplever lidelser, og hvordan kan det hjælpe flygtninge i krise?

Det er udgangspunktet for det kursus i ”Bibelsk sjælesorg – bearbejdelse af traumer”, som to af Luthersk Missions tværkulturelle konsulenter, Else Wiwe og Enok Sørensen, deltog i fra 8.-12. januar.

Hovedvægten i kurset, der foregik på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i Løgumkloster, lå på at kunne sætte en proces i gang – for eksempel en samtalegruppe eller sorggruppe, forklarer Else Wiwe.

”Men der er også rigtig meget, jeg kan bruge i individuelle samtaler i mit møde med flygtninge.”

I Bibelen er der eksempler på stort set alle traumer

”I LM’s tværkulturelle arbejde møder vi rigtig mange mennesker, der har traumer af forskellig slags,” siger Else Wiwe.

Hun uddyber, at nogle har fået traumerne fra krig, eller mens de har været på flugt. Andre er blevet traumatiseret gennem den ventetid og usikkerhed, de oplever, mens de bor på asylcentrene.

”Det er rigtig vigtigt, at den hjælp, vi giver, er bibelbaseret. Bibelen handler om Guds folk, der lider, og i den kan vi finde eksempler på stort set alle de traumer, vi møder,” siger hun.

”Men først og fremmest må vi invitere mennesker til at møde Jesus, når han siger: ’Kom til mig, og jeg vil give jer hvile.’”

Det begrunder hun ved at minde om, at han har været gennem mere lidelse, end noget menneske kan komme til at møde.

Materialet er udviklet i mødet med krigsofre i Afrika

Kursusmaterialet er udviklet af det amerikanske bibelselskab. Det begyndte med, at nogle af deres bibeloversættere i Afrika manglede bibelsk baseret materiale i mødet med krigsofre og ofre for andre former for lidelse.

Bibelen bliver brugt rigtig meget. Der er så meget i den, som taler til trøst, hjælp og opmuntring ind i enhver situation, forklarer Else Wiwe.

”Som kirke er vores opgave at møde mennesker, der hvor de er. Og mennesker møder mange former for sorg og lidelse – det kan også være afhængighed, vold i hjemmet eller skilsmisse.”

Selv om udgangspunktet bygger på Bibelen, mener Else Wiwe ikke, det er noget problem at bruge materialet over for mennesker, der ikke er kristne.

”Men man skal gøre det med respekt og for eksempel lægge ud med at spørge: Kan du have lyst til at møde et menneske fra Bibelen, der var igennem noget af det, du møder?” siger hun.

Tilføj kommentar