Sundhedsoplysning sammen med budskab om Jesus

Ari-kvinder bliver interviewet til udsendelser om graviditet. (Foto: Birgitte Elmkvist Madsen)
Dramaserie giver hjælp ind i mundtlig kultur i Etiopien

06. november 2014 / Kaja Lauterbach: kl@dlm.dk

"Healing Voice" er en lyd-dramaserie med samtaler mellem en ung og en ældre kvinde. Den unge kvinde er blevet voldtaget og efterfølgende gravid. Hun mister barnet under fødslen og har fået fødselsskader.

Internationalt Projekt Hannah har det sidste års tid arbejdet på at lave dramaserien, der er en sammenhængende historie i 12 afsnit.

Den ældre kvinde tror på Gud og viser omsorg, trøster og guider. Hun hjælper den unge kvinde til at komme på hospitalet og blive opereret for sine urinvejs- og afføringsproblemer.

Sammen med sundhedsoplysningen er der er også et budskab om Jesus i dramaserien.

Vil fortælle, at der er mulighed for hjælp

Baggrunden for "Healing Voice" er, at mange kvinder i Etiopien har fået ødelagt deres tarm- og urinvejssystem på grund af en kompliceret fødsel. De må leve med inkontinens og sivende afføring og bliver ofte udstødt af familie og samfund på grund af den konstante lugt.

Danske og norske missionærer har arbejdet i sundhedsarbejdet i Etiopien i mange år, og de ønsker at fortælle dem, at der er mulighed for hjælp.

Det er imidlertid meget svært at komme ud med sundhedsinformation til kvinder i Etiopiens yderdistrikter.

De første otte episoder er færdige

Alt i dramaserien bygger på, hvad etiopiske kvinder har fortalt, og det er så skrevet sammen til én historie.

De otte første episoder er blevet produceret og indtalt på engelsk. Etiopiske samarbejdspartnere bearbejder og oversætter episoderne til amharisk og ari-sproget.

De sidste fire episoder er ikke blevet lavet endnu. De skal handle om, hvad der sker med den unge kvinde, når hun er blevet opereret og vender hjem til landsbyen fra sygehuset. Vil hun mon stadig være udstødt af manden og af samfundet?

Endnu ved man ikke så meget om, hvordan opererede kvinder bliver modtaget, og der skal laves mere research, før man kan lave episoderne.

Projektet er et pilotprojekt, der skal kunne tilpasses de lokale forhold andre steder i verden. Derfor er det lavet på engelsk.

Information i en mundtlig kultur

"Ari-kulturen i Etiopien er en mundtlig kultur. Derfor har man valgt dramaformen," siger Anette Jensen fra Norea i Danmark.

"Vi er ret spændt på, hvordan kvinderne vil tage imod projektet. De er ikke vant til at tale om følelser med hinanden – og slet ikke om ting, der omhandler det fra underlivet og ned."

Anette Jensen fortæller, at det er udbredt, at etiopierne tænker, at sygdom er en straf fra Gud. Hun understreger, at det derfor er vigtigt at informere dem om, at sygdom er noget fysisk.

Endnu ikke muligt at dele afspillere ud

Det er endnu ikke helt afklaret, hvordan programserien skal blive udsendt til ari-kvinderne.

"Kulturelt set er det i Etiopien kun mænd, der har adgang til radioen," siger missionær Birgitte Elmkvist Madsen.

Derfor arbejder man på i stedet at kunne dele mp3-afspillere, der kører på solceller, ud til kvinderne.

Men desværre er det ikke muligt at skaffe egnede afspillere i Etiopien, og der er store restriktioner fra regeringens side på, hvad man må indføre i landet.

Derfor er det endnu ikke – på trods af en ihærdig indsats - lykkedes at finde ud af, hvordan man kan få nogle ind i landet, så de kan distribueres til kvinderne. Men man arbejder på en snarlig løsning.

Støtte af Norea i Danmark og Norge

Projekt "Healing Voice" støttes af Norea i både Danmark og Norge, og LM's missionærer Birgitte Elmkvist Madsen og Elisa Riis er begge på forskellige måder engageret i det. Der har også været drøftelser og sparring med Marli Spieker, der er stifter af Projekt Hannah.

Projekt Hannah er et verdensomspændende bønnenetværk. Formålet med Projekt Hannahs er at give håb og opmuntring til kvinder over hele verden – blandt andet gennem radioprogrammerne Kvinder med håb.

Kvinder med håb sendes på flere end 60 forskellige sprog. 

Tilføj kommentar