Nydanskerne kan positivt ændre menighedslivet

22/01/2018

Det bliver spændende at se, hvordan indvandrere og nydanskere i fremtiden kommer til at ændre det danske kirkeliv - positivt. For muligheden er der, og processen er allerede i gang. Spørgsmålet er, om vi gammeldanskere griber chancen.

Jeg tror, at det er en temmelig udbredt folkelig opfattelse, at indvandrere og nydanskere er muslimer. Det er der også mange af dem, der er. Men langt fra alle. Mange er kristne, når de kommer til Danmark, og en del bliver omvendt til den kristne tro her i landet. Adskillige hundrede er blevet kristne inden for de seneste par år - over 1.000 er konverteret, siges der.
 
I den seneste tid har der i Kristeligt Dagblad været en debat om, at nydanskerne har svært ved at finde ind i folkekirken. Den er for dansk, for stiv, for utilgængelig og for kulturel fremmed. Iagttagere mener, at folkekirken har sovet i timen.
 
Nu handler det ikke kun om kultur og former, men også om teologi. Mange kristne nydanskere er ikke lutherske kristne. Det må vi se i øjnene.
 

Opblomstring en del steder

Faktum er dog, at nogle folkekirker har formået at åbne op for nydanskere. Og kigger vi bredere på det danske kirkeliv, så har nydanskerne været årsag til, at der er sket en opblomstring mange steder. For eksempel mener missiologen Knud Jørgensen, at der hver søndag går flere kristne nydanskere i kirke i København end etniske danskere.

Op mod 300 migrantmenigheder er der efterhånden i Danmark. Til sammenligning er der omkring 100 forsamlinger i Luthersk Mission (LM).

Spørgsmålet er, om vi i LM formår at integrere nydanskerne, så de virkelig bliver en del af menighedslivet. Der er LM-steder i Danmark, hvor nydanskere deltager i de almindelige møder og gudstjenester. Der er også steder, hvor nydanskerne har vendt op og ned på det lokale LM – på den gode måde.

Men vi kommer ikke udenom, at mange steder i LM vil det være (for) vanskeligt for en kristen nydansker at finde sig til rette i den klassiske LM-form. Udtryksformen er minimalistik, tilbagelænet og følelsesmæssig tør.

Nydanskere på lederniveau

Vi har dog god kontakt mange steder. Mange frivillige og de ansatte tværkulturelle konsulenter gør en utrættelig indsats. Men jeg kunne virkelig godt tænke mig, at vi fik nogle flere nydanskere integreret mere direkte i vores arbejde. Til glæde for alle parter.

Hvornår ser vi den første nydansker som prædikant i LM? Eller som LMU-leder? Hvornår ser vi det første nydanske medlem af en kredsstyrelse, et menighedsråd, en afdelingsstyrelse? For ikke at tale om landsgeneralforsamlingen?

Hvornår får vi den første nydansker som tværkulturel konsulent…?!

Mig bekendt findes der ikke nogen nydansker på decideret leder-niveau i LM.

Jeg tror, det kunne gøre noget rigtig godt ved vores missionsarbejde, hvis det kom til at ske. Jovist, det vil udfordre os, men på en relevant måde. De kristne nydanskere må have ansvar og oplæring i det kristne fællesskab. Det vil de og menigheden vokse af.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.