Afsked efter 20 år som forstanderpar på Solgården

Ebba og Kristian Andersen afskedsreception 21.06.2019
Fredag den 21. juni var der afskedsreception for Ebba og Kristian Andersen efter 20 år som forstanderpar på Solgården. Foto: Christian Baadsgaard.
Kristian Andersen siger med udgangen af dette skoleår farvel til to årtier ved roret på Efterskolen Solgården i Tarm. Fra august begynder han som ny familiekonsulent i LM

24. juni 2019 / Karin Borup Ravnborg, kbr@dlm.dk

"Lad os se tiden an: Vi bliver her nok sådan cirka i 10 år!"

Sådan sagde Ebba og Kristian Andersen til hinanden, da de for 20 år siden efter moden overvejelse sagde ja til at blive forstanderpar på Efterskolen Solgården.

"Det blev så lige til en fordobling," siger den nu afgående efterskoleforstander med et smil.

I fredags var der afskedsreception for ham og Ebba på skolen, og 1. august begynder han nyt arbejde som familiekonsulent i Luthersk Mission.

Ser tilbage på 20 års efterskoleliv med stor glæde og tak

Selv om han glæder sig til de nye arbejdsopgaver, er det med stor glæde og taknemmelighed, Kristian Andersen ser tilbage på 20 års efterskoleliv.

"Det har været en helt fantastisk tid på Solgården," fastslår han.

"Det er en helt særlig arbejdsplads, hvor man kommer tæt på elever og forældre, oplever et stærkt kollegialt fællesskab og får et helt unikt kendskab til skolens bagland."

Trods mange forandringer er skolens kurs den samme

Meget har ændret sig i de to årtier, Ebba og Kristian Andersen har styret den vestjyske efterskole.

Der har blæst mange forskellige politiske og pædagogiske vinde, byggeprojekter er blevet gennemført: en ny hal, et nyt fysiklokale og et aktivitetsområde har set dagens lys, og skolens kapacitet er udvidet fra 70 til 98 elever.

Trods mange forandringer er det lykkedes at holde fast ved den samme kurs som for 20 år siden: at drive en kristen efterskole og møde de unge med kærlighed og omsorg, mener han.

Lærere og elever har fulgt med udviklingen på IT-området

Et af de områder, der har haft stor indgriben i de mange års efterskoleliv, er den stigende digitalisering i samfundet.

"Det er bare ikke det samme at undervise nu, som det var for 20 år siden. Der er stadig større krav til elevers og læreres IT-kunnen," påpeger Kristian Andersen.

Derfor er han stolt over, at Solgården har fulgt så godt med udviklingen på IT-området og var en af de første efterskoler, der for 12-14 år siden oprettede en særlig 10.klasse-linje, hvor man gjorde brug af den nye teknologi.

Vigtigt at have gode rammer og taleret i de unges liv

Samtidig mener han også, det er vigtigt, at eleverne lærer at reflektere og forholde sig til brugen af de elektroniske medier - og at holde pauser fra skærmen.

Det er en af de mærkesager, den afgående forstander vil kæmpe videre for i sit nye virke som familiekonsulent i LM.

"Det er vigtigt at have nogle gode rammer som familie og kunne spørge: 'Hvem har taleret i dit liv?' Er det youtuberen, tv-værten, forældrene eller præsten?"

"Jeg glæder mig rigtig meget til at kunne fortsætte med at drøfte det og være en inspirator for, at noget kan ske," siger den kommende familiekonsulent.

Tilføj kommentar