Bed om at ingen må tage vores land

ukrainsk flygtningepige ved grænsen til Polen
Særligt mange kvinder og børn er kommet til Danmark og har brug for hjælp (foto: Fra den polsk-ukrainske grænse, Wikimedia Commons)

Volodymyr Semenichenko fra Ukraine kommer i LM med sin familie. Han forsøger at hjælpe ukrainske flygtninge, der kommer til Vestjylland.

21/03/2022 / Nicklas Lautrup-Meiner nlm@dlm.dk

”I starten var det helt forfærdeligt. Det var ubeskriveligt. Hvordan kunne det gå til i vores tid, at der var krig i vores land? Jeg kunne ikke spise. Jeg kunne ikke sove. Jeg kunne ikke gå på arbejde.”

Ordene kommer fra Volodymyr Semenichenko, der sammen med sin kone Olena og deres tre børn er en del af LM Kirken i Skjern

Har to ukrainske kvinder og deres børn boende

Nyhederne om krigen i Ukraine påvirkede den 37-årige maskiningeniør, der har været i Danmark siden 2008, dybt. I dag har de stærke følelser lagt sig, men krigen fylder stadig.Volodymyr Semenichenko

Familien har nemlig to flygtede ukrainske kvinder og deres to børn på tre måneder og 11 år boende. 

”Vi forsøger at hjælpe dem, der kommer til Danmark med papirer, bolig og job,” siger han og fortæller, at de kontakter mange af deres danske venner for at høre, om de kan hjælpe.

”Når vi spørger vores venner i LM Kirken, ved vi, at de hjælper os. De reagerer meget hurtigt, når vi spørger om hjælp, og mange hjælper med tøj. Dem, der er kommet, er jo flygtet uden at have tid til at pakke.”

Bed om at dem, der er flygtet, hurtigt må lære dansk

For Volodymyr Semenichenko er det vigtigt, at de nye ukrainere i Danmark hurtigt lærer dansk.

”Vi kom ikke på grund af krig, men vi husker, hvor hårdt det var i starten, at vi ikke kendte nogen og var alene," husker han og spørger om forbøn for de mange nye.

"Vi ved, at alle der kommer til Danmark gerne vil arbejde, men de mangler sprogkundskaber. Det tager tid. Bed om, at det må blive nemt for dem at lære dansk og blive en del af det danske samfund.”

Fødselsdagslagkager til ukrainere og andre nye i Danmark

I LM Kirken i Skjern, hvor Volodymyr Semenichenko og hans familie kommer, forsøger man også at hjælpe flygtningene.

Her har man i flere år afholdt Middag på Tværs, hvor man inviterer nytilkommere i Danmark på spisning og fællesskab.

Det gjorde man også fredag den 18. marts, hvor omkring 14 ukrainere og 24 med andre nationaliteter end dansk deltog og lavede fødselsdagslagkager.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.