Inspiration i Island til international mission
Nyansatte Rebekka Zoll Landkildehus’ baggrund som missionskonsulent er meget forskellig fra hendes nordiske kollegers. Hun oplever, at netop det giver hende en fordel i samtalerne med missionærerne
"Det var et meget åbent fællesskab, hvor man var nysgerrige på hinanden."
Det var missionskonsulent Rebekka Zoll Landkildehus’ umiddelbare oplevelse af Nordisk Kontaktmøde (NCM) i Island fra den 7.-10. september.
NCM er et inspirationsmøde, der holdes hvert andet år mellem repræsentanter for samarbejdende missionsorganisationer fra Danmark, Island, Finland og Norge. Udover Rebekka deltog fra LM generalsekretær Søren Skovgaard Sørensen, international missionsleder Christian Lund Pedersen og missionskonsulent Ole Malmgaard.
På grund af corona var det fire år siden, der sidst blev holdt NCM, og derfor var der mange, der ikke havde mødt hinanden fysisk før. Så selv om Rebekka kun havde været ansat i LM i tre uger, var hun ikke den eneste nye i selskabet.
Signalerer ikke, at jeg tror, jeg ved, hvad missionærerne siger
Rebekkas korte ansættelse var ikke det eneste, der gjorde hende anderledes end de andre deltagere i NCM.
”Jeg var den yngste i forsamlingen, og alle de andre har været udsendt som missionærer,” siger hun, der er antropolog.
Hun oplever imidlertid, at netop det, at hun ikke selv har prøvet det, giver hende en god baggrund i samtalerne med missionærerne.
”Jeg kommer ikke til – ubevidst – at signalere, at jeg tror, jeg ved, hvad missionærerne siger. Jeg er nødt til at være lyttende, spørge ind og hjælpe dem til at sætte ord på deres udfordringer og glæder,” siger hun.
Kulturelle forskelle åbner for aha-oplevelser, ideer og sparring
Der er kulturforskelle mellem danskere, finner, islændinge og nordmænd, og det ser Rebekka som en berigelse i samtalerne på NCM.
”Netop de forskellige kulturelle tilgange kunne åbne for aha-oplevelser, ideer og sparring, når vi talte med hinanden om udfordringer,” siger hun.
”Så kunne vi bagefter vende i danskergruppen, om det er noget, vi kan forestille os fungere i en LM-sammenhæng.”
Fælles temaer skabte spændende samtaler
Men missionsselskaberne står også over for mange fælles udfordringer, hvor de kan berige hinanden. Nogle af disse temaer fyldte dagsordenen og skabte spændende samtaler, fortæller den unge missionskonsulent.
Det var for eksempel, hvordan man kan hjælpe og støtte den lokale kirke til selvstændighed på en konstruktiv måde, samarbejde med lokale partnere, og hvordan man kan afslutte, så venskaberne består, selv om det økonomiske tilskud slutter.
Udover interesse for hinandens arbejde nød Rebekka fællesskabet med og om Gud på konferencen.
”Vi havde aftenandagt hver dag og en time hver morgen med bibelstudier, hvor vi også bad sammen. Der oplevede jeg især, hvordan sange fra de forskellige lande bandt os sammen,” siger hun.