Store muligheder for at præge kirkelivet

Foto: Kent K. Andersen underviser på Phnom Penh Bible School
Missionær Kent Kjær Andersen underviser i systematisk teologi på Phnom Penh Bible School. Det giver mulighed for at formidle nogle af de lutherske grundsandheder til de studerende. (Foto: Bent Olsen)

I Cambodja forbindes det at være luthersk ofte med at være liberal. LM’s missionærer arbejder med at formidle nogle af de lutherske grundsandheder til de studerende

25/09/2017 / Kaja Lauterbach kl@dlm.dk

I Cambodja sætter de kristne ikke hinanden i bås. De fleste kirker er autonome og dukker op hist og her, og der findes kun få kirkesamfund.

Det fortæller Kent K. Andersen, der rejste til Cambodja i 2014 sammen med sin familie som missionær for Luthersk Mission.

”Det skyldes for en stor del, at kirken kun er ganske få år gammel. Man er ganske enkelt ikke nået til at dele sig op,” siger han.

Cambodjanske kristne har stærkt fokus på, hvem Jesus er

Kent Kjær Andersen er lærer på Phnom Bible School (PPBS), hvor han underviser i systematisk teologi. Det vil sige fag, hvor han forklarer og går i dybden med, hvad trosbekendelsernes formuleringer dækker over.

Han glæder sig over, at kristne i Cambodja har et meget stærkt fokus på, hvem Jesus er, og at bønnen er meget central."

”En fast formuleret trosbekendelse fylder ikke meget i kirken i Cambodja, sådan som den apostolske trosbekendelse er en del af gudstjenesten i Danmark, og jeg har endnu ikke mødt nogen cambodjaner, som kan en af de oldkirkelige bekendelser.”

Han tror, at de fleste kristne cambodjanere vil sige noget Johannes 3,16-agtigt, hvis de skal forklare, hvad tro på Jesus er.

”Her er der nok ikke den store forskel mellem danskere og cambodjanere,” siger Kent Kjær Andersen.

Han tvivler nemlig på, at ret mange almindelige danskere vil bruge den apostolske trosbekendelse, hvis de skal sætte ord på deres tro, selv om den mange hundrede år gamle bekendelse fylder meget i den danske gudstjeneste.

Undervisning i systematisk teologi giver fantastiske muligheder

Det at være luthersk forbindes med en liberal teologi i Cambodja, fremgår det af LM’s strategiplan for det internationale arbejde.

En af Kent Kjær Andersens kolleger, missionær Axel Rye Clausen, der har været i Cambodja siden 2003, fik for nogle år siden ”Luthers lille katekismus” over sat til khmer. Han ville nemlig gerne bruge den i undervisningen til at formidle Luthers lære og præge kirkelivet i Cambodja.

Det mener han, at LM har store muligheder for, og han siger:

”Det er fantastisk, at vi har en underviser som Kent, der får lov til at komme helt i dybden med luthersk teologi og formidle nogle af de lutherske grundsandheder til de studerende.”

Læs mere om LM's engagement på Phnom Penh Bible School.

---

 

 

I forbindelse med 500-året for Reformationen laver Tro & Mission en artikelserie om, hvilken plads den lutherske arv har i de lande, hvor LM har missionsarbejde.

Læs mere her.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.