Bog om Luthers teologi sælger godt i Tanzania

Foto: Bogen "Theolojia ya Martin Luther" i et af Soma Biblias bogsalg
Bogen "Theolojia ya Martin Luther" blev udgivet i 3.000 eksemplarer. Den sælger så godt, at der snart er brug for 2. oplag, fortæller forlagsleder Philip Bach-Svendsen. (Foto: Carsten Skovgaard-Holm)

Nyoversat bog gør Martin Luthers teologi mere tilgængelig for tanzaniske kristne. Forlagsleder i Soma Biblia er overbevist om, at en bog om Luther også har relevans i Tanzania i dag

15/11/2017 / Kaja Lauterbach kl@dlm.dk

”Det skal ikke undre mig, hvis vi meget snart skal trykke et nyt oplag.”

Det siger forlagsleder Philip Bach-Svendsen om bogen ”Martin Luthers teologi”, som forlaget Soma Biblia i Tanzania har oversat til swahili og udgivet i forbindelse med 500-års jubilæet for Reformationen.

Bogen, der er skrevet af den norske professor Carl Fr. Wisløff, har nemlig solgt rigtig godt mange steder, og det skyldes ikke kun, at bogen er flot, og at prisen er meget lav, mener Philip Bach-Svendsen.

”De lutherske kristne i Tanzania er optaget af deres rødder i en grad, som vi andre kan lære af,” siger han.

”Det er meget vigtigt for dem at høre Luther selv, altså det budskab, han lagde røst og pen til. Ikke bare noget om begivenheder i hans liv og de forhold, han levede under.”

Ikke første Luther-skrift på swahili

Det er ikke første gang, der bliver udgivet noget af Luther på swahili.

Philip Bach-Svendsen vurderer, at Luthers lille katekismus har været i brug, helt siden luthersk inspireret mission nåede til Tanzania.

”Derudover er flere andre af Luthers skrifter oversat til swahili. men mig bekendt er det første gang, der kommer en samlet gennemgang af Luthers teologi,” siger han

Philip Bach-Svendsen forklarer, at han anser bogen for meget vigtigt, fordi reformationsjubilæet ikke først og fremmest er en fejring af en historisk begivenhed, men en kamp for at bevare og videregive evangeliet.

Budskab til alle, uanset hvor mennesker bor

”Luthers store opdagelse var evangeliet: at Guds retfærdighed ikke er den, han kræver af os, men den, han skænker os ved tro på Jesus. Det er godt nyt for alle mennesker, uanset hvor vi bor på jorden,” forklarer Philip Bach-Svendsen.

Derfor er han overbevist om, at bogen med en gennemgang af Luthers teologi også har et budskab til tanzanierne i dag – på trods af forskelle i tid og kultur.

”Efter min mening er det sådan, at jo tættere vi kommer på reformationens kerneværdier, desto mere fællesmenneskeligt bliver det hele,” siger han.

”Så kan det godt være, at vores kulturelle og erfaringsmæssige baggrund gør, at vi vægter tingene lidt forskelligt og betoner hver sit, men ikke mere end at vi i fællesskab kan glæde os over at være Luthers arvtagere.”

En lang, men også berigende proces

Det har været et meget stort arbejde at oversætte bogen til swahili.

Fire nuværende og tidligere missionærer og en tanzanisk sproglig konsulent har arbejdet på den i flere år.

”Da oversættelsesarbejdet gik i gang, mente vi, at bogen ville være klar i god tid til jubilæumsårets start. Men vi nåede helt hen til den 8. oktober, da reformationsfestlighederne nåede deres kulmination, inden det lykkedes at få de første 200 eksemplarer klar,” siger Philip Bach-Svendsen.

Men selv om, oversættelsesarbejdet har været både langtrukkent og tidskrævende, har det også været en ganske berigende opgave for ham selv.

"Her tænker jeg især på bogens indhold. Man kommer nemlig ikke igennem en sådan bog uden mere end én gang at have overvejet, hvad de centrale, evangeliske sandheder betyder.”

Besværet værd, hvis evangeliet bliver plantet i hjerterne

Historien fortæller, at Luther på et tidspunkt sagde, at han ville plante et træ i dag, hvis Jesus kom i morgen.

Philip Bach-Svendsen fortæller, at der er blevet plantet en hel del træer rundt om i Tanzania det sidste års tid for at markere samhørigheden med Luther – og tilføjer:

”Må ”Theolojia ya Martin Luther”, som bogen hedder på swahili, plante evangeliet dybt i hjertet på sine læsere. Så har det være alt arbejdet værd og mere til."

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.