LM køber grund blandt fattige familier i Cambodja

Området Run Ta Eak 40 kilometer uden for Siem Reap
Området Run Ta Aek ligger øde uden kloakering, vand og el. De familier, der flyttes derud, hører til samfundets absolutte bund, fortæller missionær Johannes Jensen. Foto: Kenneth Bæk Merrild.

Sammen med kirken i Siem Reap vil LM bygge et kristent center 40 kilometer uden for byen. Det skal skabe liv og glæde for godt 40.000 familier, som myndighederne tvinger til at flytte dertil

14/03/2023 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

“Mit håb er, at flere hundrede børn må komme forbi hver dag og finde håb og glæde i tilværelsen.”

Sådan siger missionær Johannes Jensen, der er udsendt af Luthersk Mission (LM) til arbejde i byen Siem Reap i det nordlige Cambodja.

Han fortæller om et center med boldbaner og legeplads, som LM og deres lokale samarbejdspartner, Church of Siem Reap, har planer om at bygge i området Run Ta Aek 40 kilometer uden for byen.

Her er op mod 40.000 fattige familier ved at blive tvangsflyttet til af de lokale myndigheder.

Flyttes til et øde sted uden kloak, vand og el

Stedet ligger øde uden kloakering og vand og har meget ringe el-forsyning.

”Vi har sammen været derude flere gange og se området, og hver eneste gang ser man militærlastbiler køre derud med en familie og deres ejendele på ladet,” fortæller Johannes Jensen.

”De kommer ud til en bar jordmark. Der er ingenting endnu. De familier, de har flest midler, er i gang med at bygge et hus af mursten. Lige ved siden af bor en enlig mor med fire børn under en presenning. Størstedelen af dem, der flytter derud, er samfundets absolutte bund. Vi fik et stort ønske om at gøre noget for de her mennesker,” siger han.

Tilbyder undervisning og sundhedshjælp

Derfor har LM nu købt en grund på 1,1 hektar i udkanten af nybyggerområdet for at bygge et center, hvor man kan tilbyde undervisning og sundhedsfremmende tiltag.

”Vi ser enormt store muligheder i, at der er kristne voksne på stedet, som ud over undervisning og samvær med børnene kan bidrage på forskellig vis til gavn for de lokale. Det kan være hjælp-til-selvhjælp, hvor folk lærer at lave el og VVS og at reparere en motorcykel og meget mere. Vi har gode folk til i kirken, der gerne vil stå for det.”

Der er også plads til at anlægge en legeplads og nogle boldbaner, hvor områdets børn og unge kan komme og boltre sig.

”Jeg kan sagtens se for mig, at legepladsen bliver fyldt. De har ikke andet at lave derude. Og når børnene kommer, kommer bedsteforældrene også med, for det er dem, der er blevet tilbage hos de små, når forældrene tager ind til byen for at arbejde,” fortæller Johannes Jensen om planerne for området.

Har søgt støtte fra fonde og private donorer

Kirken i Siem Reap har dannet en bestyrelse til at arbejde videre med det nye indsatsområde.

De har søgt penge primært fra fonde og danske virksomheder og private personer. Indtil videre er der samlet nok ind til at købe grunden og formentlig også til opstart af byggeriet. Købsaftalen er foreløbigt betinget, men Johannes Jensen regner med at få skødet inden for få uger.

Når aftalen er på plads, kan man så småt gå i gang med byggeriet, der ud over skolebygning til førskoleelever også skal rumme to små boliger til et par lokale familier, som det er planen skal være de daglige ledere af stedet.

--

> Læs mere om LMs arbejde i Cambodja.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.