Skal hjælpe mor og barn på fødeafdeling i Tanzania

Andagt og morgenrapport på Ilula Hospital
Der holdes morgenandagt og aflægges morgenrapport på stiftets hospital i Ilula. Foto: Stine Roager.

Missionær Stine Roager glæder sig over at kunne arbejde som jordemoder to dage om ugen på kirkens hospital uden for Iringa

04/02/2019 / Karin Borup Ravnborg kbr@dlm.dk

Hverdagen er kommet til at se meget anderledes ud for Stine Roager, der er uddannet jordemoder.

Den 31-årige danske udsending i Iringa og mor til fire har indtil nu undervist i sundhed og hygiejne på Ilambilole bibelskole for nomader i Iringa.

Ud over undervisningen på bibelskolen har hun nu fået autorisation til at arbejde på graviditets- og fødselsafdelingen på Ilula Hospital uden for Iringa.

Hospitalet ejes af Den lutherske Kirke.

Dramatisk start på hospitalets fødeafdeling

"Jeg glæder mig rigtig meget over at komme til at bruge mit fag igen i praksis og se, hvad det bringer med sig," siger hun.

Foreløbig er den danske jordemoder blevet introduceret til arbejdet. Indtil nu er det en dag om ugen, men på sigt er det meningen, at hun skal være der to dage om ugen.

Hun fortæller om sin første dag som "flue på væggen" på fødeafdelingen - en dag, som blev ret dramatisk.

Manglede det fornødne medicin og udstyr til at redde kvinden

"Der blev bragt en kvinde ind fra en af landsbyerne, som havde svangerskabsforgiftning og alvorlige kramper. Barnet var faktisk allerede dødt inde i maven," fortæller Stine Roager.

Læger og sygeplejersker forsøgte at redde kvinden, men de havde ikke den fornødne medicin eller det rigtige udstyr, så hun døde desværre.

Det var hårdt at opleve for den danske jordemoder, der bare kunne stå og se på, mens det skete.

Åben for at lære selv, for at kunne give noget videre til andre

"Som jordemoder ved jeg jo, hvad der skal gøres, og hvad der er god standard for jordemoderpraksis i Danmark, men det kan jeg bare ikke bruge her."

Derfor er Stine Roager opmærksom på at suge til sig i starten og få en forståelse af de forhold, der er på et tanzanisk hospital, som det hun arbejder på i Ilula.

"Det bliver noget med at lære påny. Når man ikke har halvdelen af de midler, man skal bruge, hvordan får vi så det bedst mulige ud af situationen? Det bliver en stor udfordring for mig fremover."

---

Se denne video fra Ilula Hospital, som er optaget af en medicinstuderende i 2015:

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.