Hvilken farve har bilen?

24/03/2015

I Tanzania har DLM vores egne biler, som bruges af missionærer til deres arbejdsopgaver. Vi bruger normalt store biler, da de tjener til størst mulig alsidighed og er meget lette at sælge, hvilket betyder at de holder en god gensalgsværdi.

Arbejdet i Soma Biblia bruger også mange af bilerne, men nu skal der prøves en helt ny idé til deres bysalg. Butikken i Mbeya er blevet forsøgskanin.

Den nye dreng i klassen hedder Suzuki Carry

Vores lille nye "dreng i klassen" hedder Suzuki Carry, er en ladbil og mestrer en motor på intet mindre end 0,66 liter. Bilen er købt i Dar es Salaam og skal opbygges i Iringa, en tur på 500 km, som jeg, Robert, fik æren af at køre.

På denne tur lærte jeg, at en stor Land Cruiser med påskriften SOMA BIBLIA har en god effekt, hvad angår politiet, mens denne lille vogn er et yndet offer for politiets korruption. Fem gange blev jeg stoppet.

Trafikpolitiet vil helst give lave bøder uden kvittering

De to gange redede det mig, at der på døren stod Owner: Danish Lutheran Mission, en gang måtte vi ud og snakke om refleksbrikker bag på bilen – de var ikke store nok, men jeg slap dog for en bøde.

120 kr. er taksten for alle forseelser, hvis man vil have en kvittering, uden papir koster det ofte mellem 20 og 80 kr.

De "små takster" betaler missionæren dog ikke, selvom det er dem, politiet helst vil have. De går nemlig i egen lomme og kan betale børnenes skolepenge mv.

Som en politimand, jeg engang gav et lift, sagde: ”Politiet i Danmark må få en høj løn, hvis de kan leve uden denne alternative indkomst”.

Hvilken farve har bilen?

Nå, I Morogoro blev jeg så stoppet igen, og den venlige politidame kunne ikke rigtig finde noget at anklage mig for, så hun bad om vognkortet og kunne se, at bilen står til at være hvid, men hun mente bestemt den er sølvfarvet. Tja, så måtte vi jo snakke om farver, Danmark og Iringa, som hun kom fra, vi måtte snakke om refleksbrikker og missionærer.

Bøde skulle jeg dog have, da bilen jo var sølv og ikke hvid.

 

 

 

Jeg forklarede, at jeg underes over, at hendes egne kolleger tre dage forinden havde kaldt bilen for hvid, og at den nu var blevet sølv, men at jeg ville tage til registreringskontoret og få det ændret, intet hjalp.

Da jeg til sidst nævnte, at jeg ville tage mit bødeforlæg med til politimesteren, ændrede situationen sig dog, og jeg fik lov at køre videre.

Hvor er kristendommen?

I Tanzania lever vi i et meget korrupt samfund, hvor politi, som alt andet, er bygget op om denne ”biindtægt”. Ofte er det bekendende kristne, som lever det, vi vil kalde et dobbeltliv, og som missionær er det ofte svært at agerer korrekt i, da vores moral er en helt anden.

Jeg hørte en tidligere norsk missionær blive nævnt for at have sagt noget lignende: ”Kristendommen læres og forstås gennem generationer”.

Lad os bede for den kristne etik og moral også i vore missionslande.

Tilføj kommentar

Kommentarer