Nye tanker om køn udfordrer

Illustration til skamfølelse
Der er mennesker, der oplever det som en smerte, at de har svært ved at identificere sig med deres medfødte køn. (iStockPhoto.
Magasinet Budskabet har Kønsforvirring som tema i det nummer, der netop er udkommet

21. december 2018 / Ole Solgaard, os@dlm.dk

En strømning i samfundet hævder, at det er op til den enkelte at definere, hvilket køn man er. Det har sat markante aftryk på lovgivningen i flere lande – ikke mindst Sverige.

Også i Danmark er fødselsregistrering og ægteskab gjort kønsneutralt, og en lille gruppe danskere har fået juridisk kønsskifte og et nyt cpr-nummer, der svarer til det køn, de føler sig som.

Også i kristne miljøer er der mennesker, der oplever det som en smerte, at de har svært ved at identificere sig med deres medfødte køn.

Det er noget af baggrunden for, at magasinet Budskabet har Kønsforvirring som tema i det nummer, der netop er udkommet.

Hvad siger Bibelen om kønsforskelle og kønsidentitet?

I et længere interview med bibelskolelærer Mikkel Vigilius pejles man ind på, hvad Bibelen siger om kønsforskelle og kønsidentitet. Han peger blandt andet på, at i Bibelen konstateres kønnet ved fødslen, og at kønsforskellen mellem mand og kvinde er en stor gevinst.

Den samfundsmæssige strømning, der har aktualiseret temaet, belyses af den svenske debattør Olof Edsinger. Han skriver om den såkaldte queer-ideologi, der opløser den traditionelle opfattelse af, at det normalt er givet på forhånd, om man er dreng eller pige, og i stedet gør spørgsmålet om køn og identitet flydende.

Psykolog Ole Rabjerg udfordrer i sin artikel til at møde det medmenneske, der tilhører en seksuel minoritetsgruppe – ikke som en fremmed, men som et medmenneske. Han lægger vægt på, at man møder andre med en åben og lyttende attitude, så man opnår en tillidsfuld dialog – også om de vanskelige kønsidentitetsspørgsmål.

To forskellige ”evangelier” om, hvad der fører til frihed

Intentionen med temanummeret har i høj grad været at bringe alle kønsforvirrede et bedre budskab, end queer-ideologien formår. Det sker især i den engelske præst Vaughan Roberts artikel.

Han pointerer, at individualisme og selvbestemmelse er blevet det moralske bagtæppe for mange, også når det drejer sig om køn og seksualitet. Og så peger han på, at kristentroen og tidsånden har to forskellige ”evangelier” om, hvad der reelt fører til frihed.

”Tidsånden … opmuntrer os til at se vores liv som en historie, hvor jeg er helten. Det rigtige og autentiske mig er blevet undertrykt og spærret inde af udefrakommende kræfter såsom religion, samfundet og traditionel moral. Så er det op til mig at redde mig selv,” skriver han.

”Bibelen fortæller en anden historie om undertrykkelse, befrielse og frihed – en sand historie. Men i Bibelens historie er vi ikke heltene. Det er Gud. Men når vi finder vores plads i hans historie, kan vi opdage vores sande identitet så vel som den sande frihed. Vi behøver ikke skabe os selv. Det har Gud allerede gjort …,” fortsætter Vaughan Roberts.

Læs mere …

Magasinet indeholder også artikler om formaningsforkyndelse, ateismens udfordring, gudsbilleder og meget andet. Artiklen ”Har vi Gud på nakken … eller i ryggen … eller?” kan læses gratis her.

Hele Budskabet 5/2018 kan læses online her af abonnenter ... Har du ikke abonnement, kan du via samme link se, hvordan du får det.

Tilføj kommentar