Vi skal ikke være bange for at tale om skam

Den mudrede skamfølelse
"Den mudrede skamfølelse" er titlen på næste nummer af Budskabet, som udsendes denne uge. Foto: Pexels
LM's læreråd udsender samtaleark om skam til alle bestyrelser og prædikanter med opfordring til at drøfte emnet lokalt og på tværs af generationer

08. oktober 2018 / Karin Borup Ravnborg, kbr@dlm.dk

"Hvad kan vi gøre lokalt for, at LM både er et sted, hvor man ikke føler sig forkert, og hvor der samtidig tales tydeligt om menneskets ansvar og skyld og Guds dom og nåde?"

Sådan spørger Luthersk Missions Læreråd, efter de på et møde i marts drøftede emnet skam.

Derfor udsender de nu et samtaleark til alle LM's lokale forsamlinger med henvisning til en række artikler om samme tema i det seneste nummer af Magasinet Budskabet.

Åbenhjertig snak om emnet på tværs af generationer

Når LM tager emnet op, er det, fordi der er mange i vores tid og i vores præstationskultur, der kæmper med følelsen af skam som en forkerthedsfølelse, forklarer generalsekretær Søren Skovgaard Sørensen.

"Vi er gode til at forkynde om, hvad det vil sige at være skyldig og frelst af nåde. Men måske ikke så gode til det med skam," indrømmer han.

"Derfor skal vi øve os i at forstå og hjælpe dem, der føler skam. Og øve os i at forkynde, så skammen ikke bliver en blokering for at forstå talen om skyld og tilgivelse."

Et område, hvor det er let at misforstå hinanden

Ord som skyld og skam bruges ofte i flæng, og det gør det let at misforstå hinanden. Nogle har forladt LM, fordi de følte, der ikke var plads til dem.

"Her må vi tale om, hvad vi kan gøre, for at mennesker føler sig rummet i LM og ikke føler sig forkerte som mennesker," siger Søren Skovgaard Sørensen.

"Vi må øve os mere i at lytte til hinanden - og ikke have for travlt med kun at få sagt det, som er rigtigt eller forkert."

Magasinet Budskabet som uddybende baggrundsviden

Generalsekretæren opfordrer til, at man lokalt danner nogle samtalegrupper på tværs af generationer til at drøfte de udsendte spørgsmål.

Han henviser til artiklerne i Budskabet 4/2018 som god og afklarende baggrundsviden.

Budskabet har desuden mange andre spændende emner på tapetet det kommende år, blandt andet: Kønsforvirring, Menighedsledelse, Evangeliet til alle folk og Salmernes Bog.

---

Abonnerer du ikke på Budskabet, kan du bestille abonnement online her (pris 300 kr. årligt / under 30 år: 170 kr.)

Bestiller du inden 1. december, får du resten af 2018 gratis.

Tilføj kommentar