66 par til ægteskabskursus i Peru
Lange arbejdsdage, psykisk og fysisk vold og dårlig kommunika-tion præger mange familier i Peru. Den lutherske kirke tilbyder i et nyt kursus med LM-missionærer hjælp til par, der ønsker det.
Nogle dage før var 17 par tilmeldt.
Dagen før lød tallet på 57 par til 12-modulkurset for ægtepar.
På dagen for kursets start – den 25. september – deltog 66 par i den første virtuelle undervisningstime i Peru.
”Vi måtte hoppe den lange præsentation over og springe ud i for første gang at undervise på spansk uden at have fornemmelse af, hvem vi underviste,” fortæller Lise Berggren Smith, der er udsendt til Peru af LM for netop at arbejde i kirkens familiearbejde.
Kommunikation, venskab og sex på skemaet
Kurset, der foregår online, handler om kommunikation i hverdagen, kærlighedssprog, venskab, seksualitet, forsoning og andet, der er relevant for parrene.
Undervejs i kurset stiller Lise, der er uddannet krops- og psykoterapeut, og hendes mand, Frederik Berggren Smidt, der er teolog, sig også til rådighed for samtaler og rådgivning.
”Trods vores sproglige begrænsninger er det allerede lykkedes os at vejlede et yngre par via Whatsapp med noget, der minder om et brevkassesvar,” forklarer Lise, der sætter pris på at rådgivningen er foregået skriftligt, så hun har tid til at forstå spørgsmålene og få sproglig hjælp.
Lange arbejdsdage, vold og machokultur
Behovet for undervisning i ægteskab og parforhold er stort i Peru, forklarer hun.
”Mange par har det svært: Begge parter arbejder omkring 48 timer hver uge, der er meget fysisk og psykisk vold i hjemmene, der er utroskab og en udpræget machokultur, hvor kvinderne laver det meste husarbejde og tager sig af børnene,” uddyber hun.
Det er også et velkendt fænomen, at nogle mænd har to familier, tilføjer hun. I stedet for at blive skilt fra sin første kone, får han en ny familie med en ny kvinde, mens den første kvinde må leve alene med børnene.
Familieprojektet løber over tre år
Den lutherske kirke, som LM arbejder sammen med i Peru, har fået bevilget penge og arbejdskraft til et nationalt familieprojekt over tre år.
Der er ansat en lokal leder og tre lokale facilitatorer foruden det danske par, der har lavet familierådgivning og ægteskabsundervisning i Danmark i mange år før deres udsendelse.
”Vi føler os stadig usikre, og at vi ofte famler os frem i forhold til både det kulturelle og det sproglige. Det bliver heller ikke lettere af, at alt indtil videre foregår virtuelt,” siger Lise.
”Men kaldet er intakt, og vi er overbevist om, at vi også i denne henseende er i Guds gode hånd.”