Adgang til genanvendelige hygiejnebind i Arusha
Nem adgang til genanvendelige hygiejnebind gør, at vi kan reklamere for dem. Det er også en stor økonomisk besparelse for tanzaniske familier, siger missionær Ruth Bach-Svendsen
Nu går produktionen af genanvendelige hygiejnebind i gang i Arusha i Tanzania.
Indtil nu er de bind, som missionær Ruth Bach-Svendsen og hendes tanzaniske kolleger deler ud, blevet importeret fra Indien, men nu åbner virksomheden Real Relief produktion i byen.
”Vi har netop fået alle certificeringer på plads hos myndighederne og har indgået samarbejde med en virksomhed i byen, der blandt andet laver myggenet,” siger teknisk direktør Torben Holm Larsen.
Han glæder sig meget over samarbejdet med missionær Ruth Bach-Svendsen og hendes tanzaniske kolleger, der arbejder med undervisning om menstruation og pubertet i Arusha-området.
Især er han begejstret for, at de har oversat Real Reliefs lille bog om, hvad der sker med piger i puberteten, til swahili.
Italesætter problemerne omkring menstruation
Åbningen af produktionen af de genanvendelige hygiejnebind i Arusha skete dagen før fejringen af den årlige ”Menstrual Health Day” (menstruationssundhedsdag), som i år blev markeret verden over den 28. maj.
Slogan for dagen var ”En periodevenlig verden”, og formålet med dagen er at være med til at gøre livet lidt lettere for de mange kvinder og piger over hele verden, der har dårlige sundhedsvilkår i forbindelse med deres månedlige menstruation.
Det gør man blandt andet ved at sætte fokus på problemerne, fortæller Ruth Bach-Svendsen, der bor i Arusha.
”Vi oplever, at det gør en forskel, når mange italesætter problemerne omkring menstruation,” siger hun.
Menstruation er en helt normal ting i kvinders liv
Sammen med lokale kolleger arbejder Ruth Bach-Svendsen på at udbrede kendskab til kvinders liv og pubertet i Arusha i Tanzania.
De tager rundt på skoler og underviser både piger og drenge, så de kan få forståelse for denne helt normale ting i kvinders liv.
”Det er jo en af vores Skabers forunderlige ’indretninger’,” siger hun.
Ud over undervisning på skolerne forsøger de også at tale med præster i stiftet om vigtigheden af, at der kommer toiletter ved rindende vand ved menighedens faciliteter.
Billig og nem adgang til hygiejnebind
Den nyåbnede produktion af genanvendelige hygiejnebind i Arusha betyder som sådan ikke noget for det projekt, som Ruth Bach-Svendsen og hendes kolleger i den luthersk kirke arbejder med.
”Sammen med LM har vi allerede importeret hygiejnebind nok til uddeling i forbindelse med projektet,” siger hun.
”Men vi deler jo kun ud til de mest udsatte, og når bindene snart kan købes på apoteker her i landet, kan vi jo reklamere for dem, hvor vi kommer frem.”
Hun fortæller, at en tanzanisk familie kommer til at spare rigtig mange penge med de genanvendelige hygiejnebind.
”De kommer til at koste omkring 30 kroner for en pakke, der kan bruge i hele tre år, før de skal udskiftes, hvor engangs-bind koster i gennemsnit 10 kroner pr. måned.