Masaikonfirmation uden forfædredyrkelse

Masaikonfirmation i Madungulu - september 2021
Børnene på masai-bopladsen Madungulu flokkedes om præstens søn, der blev konfirmeret. Foto: Luka Emil Lindeskov Pedersen

Dansk LM-volontør var med til en masaifest, hvor man omsatte det traditionelle overgangsritual fra barn til voksen til en kristen ceremoni. En fantastisk oplevelse, fortæller han

11/10/2021 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

I sidste uge skulle volontør Luka Pedersen være chauffør for et evangelisationsteam fra det kristne nomadearbejde MUWA i Tanzania, der skulle besøge en masaiboplads godt 200 kilometer sydvest for Iringa.

Her var han med til en kristen masai-initieringsfest - en slags konfirmation for præstens søn, som gerne ville markere det traditionelle overgangsritual fra barn til voksen på en kristen måde.

"Det var en fantastisk oplevelse for mig at være med til sådan en lokal fest, hvor der også var plads til, at Jesus kunne være i centrum," fortæller han.

Konfirmation et kristent alternativ til masai-tradition

Masaiernes overgangsritual fejres normalt, når barnet er omkring 15-18 år, og markerer, at man er på vej til at være voksen og gammel nok til at gifte sig.

Traditionelt er det en fest med mange ritualer for forfædredyrkelse og tilbedelse af naturen og ånderne, men drengens far, pastor Paulo Kurupashi, som er leder af MUWA, ønskede at lave et kristent alternativ for sin søn.

Det blev en fest, som masaierne kender det med sang, dans og god mad, men med et kristent islæt.

"Ved denne utraditionelle konfirmation viste han de andre masaier, at man altså godt kan være masai og holde en stor 'konfirmationsfest', og stadig have Jesus som herre," fortæller Luka Pedersen.

Frygt for ikke at blive regnet for rigtige masasier

"For en kristen masai er der tit problemer ved de traditionelle markeringer af livets store overgange som fødsel, overgangen til voksen, bryllup og død," fortæller missionær Flemming Hansen, der underviser på bibelskolen for nomader i Ilambilole.

Forfædrene spiller en stor rolle i masaikulturen. De ikke-kristne er bange for forfædrenes vrede, når de kristne ikke behandler forfædrene med respekt, og de kristne er bange for at blive lukket ude af fællesskabet i familien.

"Sagen er, at hvis de unge ikke kommer igennem forskellige traditionelle ritualer, hvor blandt andet forfædrene spiller en stor rolle, bliver de ikke regnet for rigtige masaier."

Men ved denne alternative masai-konfirmation havde flere af de ikke-kristne naboer sagt, at de godt kunne se meningen med det, de kristne gjorde, fortæller han.

"Derfor er det opløftende, hver gang en kristen familie viser mod og gør noget, hvor de åbenlyst ikke tilbeder forfædrene, men i stedet laver et kristent alternativ."

---

> Læs mere om LM's arbejde blandt nomadestammer i Tanzania.

 

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.