Vi skal se migration som en resurse i LM
![70 deltagere på Januarkurset fik konkret faktuel viden, der satte gang i refleksioner over, hvad det betyder i praksis (Foto: Søren Skovgaard Sørensen). Foto: Januarkursus](/sites/default/files/nyheder/2025-02-11-Januarkursus.jpg)
På DBI’s Januarkursus fik international missionsleder i LM på en ny måde øjnene op for, at migrantkirkerne og LM har noget at berige hinanden med
Kun et fåtal af migranterne i Danmark er flygtninge. Størstedel af de udlændinge, der flytter til Danmark, kommer med mange resurser – for eksempel læger, ingeniører og Novo Nordisks mange udenlandske medarbejdere.
For Christian Lund Pedersen, der er international missionsleder i LM, er det meget tankevækkende viden, som han blev opmærksom på under årets Januarkursus på Dansk Bibel-Institut for 14 dage siden.
Og han pointerer, at han har et meget stærkt ønske om, at det vil få indflydelse på LM’s arbejde.
DBI inviterer til tre dages Januarkursus hvert år. Her mødes teologer og ansatte i kirkelige organisationer til undervisning og drøftelser af emner af teologisk og pastoral karakter.
Årets kursus blev arrangeret af Dansk Missionsråd, Evangelisk Alliance, Tværkulturelt Center og TKM-udvalget på DBI.
Faktuel viden og refleksioner om, hvad det betyder i praksis
Januarkursus blev holdt i LM’s missionshus på Nansensgade i København i dagene 30/1-1/2.
Temaet var Migration, mission og den globale kirke, og 70 deltagere blev mødt med en blanding af akademiske foredrag og praktiske udfordringer.
”Det gav god konkret faktuel viden og satte gang i refleksioner over, hvad det betyder i praksis for LM’s arbejde,” siger Christian Lund Pedersen.
Otte af deltagerne er ansat i LM.
Vi skal øge samarbejde og dialog med migrantkirkerne
”Når vi tænker på tværkulturelt arbejde, er det ofte med tanke på at hjælpe de mest sårbare. Det skal vi blive ved med,” siger han og tilføjer, at billedet imidlertid er bredere end som så.
Han peger på de mange aktive og stærke migrantkirker i Danmark, som har mange resurser, og anfører, at det vil være godt for alle – både kristne migranter og etnisk danske kristne - at øge samarbejde og dialog.
”Sammen står vi nemlig stærkere.”
Missionslederen siger også, at i de senere år er overgangen fra ydre mission til mission hjemme blevet flydende.
”Vi skal gøre op med silotankegangen mellem ydre mission og hjemmemission. Det handler ikke længere om geografi, for international mission foregår også i Danmark blandt de mange migranter.”
Migranter med Bibelen i bagagen
På Januarkursus blev det slået fast, at migration ikke er noget nyt, og det foregår over hele verden.
Migration er at flytte på tværs af landegrænser, og det sker af vildt forskellige årsager: for eksempel forbindelse med studie, familiesammenføring eller for at få arbejde. Andre flytter ud for at være missionærer eller nødhjælpsarbejdere.
”Det var godt både at få fokus på, hvad det har betydet for verdenshistorien, og at det ikke kun foregår som flygtningekriser,” siger Christian Lund Pedersen.
”Der har altid fundet migration sted. En af de store bølger var udvandringen fra Europa til USA sidst i 1800-tallet, og det var med til, at kristendommen kom til at stå stærkt i USA. Blandt migranterne var der nemlig nogle, der havde Bibelen med i bagagen.”
Han tænker, at det er en meget vigtig form for missionærer også i dag.
”Tænk, hvad det betyder for verden, hvis migranter lever som aktive disciple af Jesus i hverdagen og fortæller om ham, hvor de flytter hen,” siger han.