På én gang fri og forpligtet

Foto: Herrens veje
I tv-serien Herrens veje har loven ikke nogen betydning for en kristen, hævder professor Kurt E. Larsen fra Menighedsfakultet. (Pressefoto.)
Temaet i første nummer af Budskabet i 2018 fokuserer på det paradoksale, at en kristen både er fri for loven og samtidig forpligtet på lovens indhold

09. februar 2018 / Ole Solgaard, os@dlm.dk

Hvilken rolle spiller Guds lov i en kristens liv? Og hvordan skal loven så forkyndes – både generelt, men også specifikt til kristne?

Det er nogle af de spørgsmål, der er baggrunden for temaet Fri og forpligtet i det nyeste nummer af fordybelsesmagasinet Budskabet.

Fri for loven skaber det, som loven ikke kunne

”Friheden fra loven skaber det i det kristne menneske, som loven ikke kunne, nemlig Åndens frugt, som dybest set er det, der er lovens intention. Lovens krav opfyldes paradoksalt nok i den kristne i det rum, hvor lovens krav ikke mere er gældende,” skriver højskoleforstander Henrik Nymann Eriksen i sin artikel.

Nedtonet lovforkyndelse

Kurt E. Larsen, der er professor i kirkehistorie på Menighedsfakultetet, giver i sin artikel (kan læses gratis af alle her) et rids over den rolle, som forkyndelsen af Guds lov har haft siden Luthers tid:

”For et par generationer siden skrev forfatteren Hans Kirk mod moraliserende missionske miljøer. Det slap man for i tv-serien Herrens Veje, for den skildrer i al sin gru en moderne luthersk kirke, der med begge ben er hoppet helt over i den modsatte grøft: antinomismen (loven har ingen betydning for en kristen, red.),” hævder han.

En kristens identitet er som morgengryet

Sognepræst Uffe Kronborg udfordrer visse opfattelser af en kristens identitet i sin artikel, inden han sammenfatter sit eget syn på sagen:

”Til illustration af den kristnes identitet føler jeg mig meget bedre hjemme i billedet af dæmringen, morgengryet. Det er hverken nat eller dag, men kan kaldes begge dele. Der er både lys og mørke. Alligevel er det mest dag, for nattens mørke er ved at forsvinde, og det går mod lyset!” skriver han og pointerer derefter, at loven til stadighed må spille en rolle hos genfødte kristne.

En kristens forhold til Gud er en kærlighedsrelation

”For at forstå – og ikke mindst leve i – et sundt forhold til den skrevne lov i Bibelen, må udgangspunktet være, at et kristent menneskes forhold til Gud er en kærligheds-relation; i modsætning til fx et muslimsk menneskes forhold til Gud (hvis jeg har forstået dette ret),” skriver sognepræst Peter Ø. Jacobsen i sin temaartikel.

Hele Budskabet 1/2018, der indeholder meget andet end ovennævnte tema, kan læses online her af abonnenter. Har du ikke abonnement, kan du via samme link se, hvordan du får det.

Tilføj kommentar