Anmeldelse
Foto: Forside til bogen "Bornholmerne"

Bornholmerne

Birger Pedersen
LogosMedia
152 sider - 149,95 kroner
Ebbe Kaas

I de første 30-40 år af Luthersk Missions virke, var der to øgenavne, som ofte blev brugt om LM. Det ene var ”møllerianerne” efter stifteren Chr. Møller, og det andet var ”Bornholmerne”, da LM var stiftet på Bornholm.

Birger Pedersen fra Rønne har skrevet en bog, der i bedste forstand er folkelig. Her har historiefortælleren skrevet enkelt, jævnt og spændende om 11 bornholmere, som har præget LM’s historie i større eller mindre grad. 

Birger Pedersen har bestræbt sig på at beskrive personer, som blev boende på øen hele deres liv. Men den udvælgelse erkender forfatteren dog, at han ikke helt overholder, da P.C. Trandberg døde i USA, og Vilh. Munch og Kaj Pedersen flyttede til Nordsjælland, da de blev ansat af LM. 

Den første af artiklerne i bogen er om præsten P.C. Trandberg. Her fortæller forfatteren enkelt og fængende om denne vækkelsespræst, der virkelig fik vækkelsens ild til at fænge på Bornholm – og samtidig om hele LM’s forhistorie.

Jeg syntes, at Birger Pedersen kommer rigtigt godt rundt om tingene på en fin måde og i en letlæselig form. Det er interessant at læse også for ikke-historienørder!

Jeg vil ikke nævne alle artikler, men det er spændende at bruge Martin Andersen Nexø som optakt til artiklen om Chr. Møller. De to kendte hinanden, og Andersen Nexø gik i søndagsskole i LM. Det samme gælder omtalen af Chr. Wolffsen. Jo det er ham med julesangen På Betlehems marker, og han var keramiker og havde Fajancefabrikken ”Søholm”.

Jeg tror, at mange, ikke bare bornholmere, vil synes, det er spændende at læse om ham, der havde en bedstefar, som var sørøver i Østersøen. 

I afsnittet om Andreas Rønne fortælles om to brødre, der bliver formand for hver sin missionsforening. Den ene LM og den anden for ELM. Her bliver den smertelige splittelse af den rosenianske lejr til en familiesplittelse, hvor bordplanen ved større fester virkelig skulle gennemtænkes.

Birger Pedersen skildrer endvidere sin far, Kaj Pedersen, der i mange år var LM’s forretningsfører, og har også skrevet en artikel om sin mormor. Interessant læsning, personligt, men uden at det bliver privat. Godt gået.

En jubilæumsbog, som alle bornholmere, både med og uden etniciteten i orden, og alle med interesse for LM’s historie bør læse. 

En varm anbefaling.

Bragt i Tro & MIssion 05/2018

 

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Bent Bendix
Bibelen ligger åben på sofaen ved siden af Noreas programoversigt. Siderne er gulnede og godt brugte, men den er stadig pæn. Margenerne har…