Anmeldelse

Logos

Gratis resurser/mange tilkøbsmuligheder

To af de større elektroniske hjælpemidler til bibellæsning er BibleWorks og Logos. Jeg har ikke selv store erfaringer med BibleWorks, men bruger Logos en del. Derfor har jeg valgt at omtale dette.

Logos er et program, som findes både til PC og MAC og i mere begrænsede versioner til mobiltelefoner. Logos er fleksibelt opbygget. Enten kan man downloade programmet og bruge nogle gratis resurser, eller man kan købe en grundpakke, hvor der følger forskellige bøger med.

Helt basalt kan man slå op i sine tekster (for eksempel Bibelen) og læse teksterne, som de står. Dertil kommer, at man kan søge i dem – for eksempel hvor i Johannesevangeliet udtrykket "Jeg er" bruges, eller hvor Paulus bruger ordet "nåde". Dertil kommer, at man selv kan understrege i teksten og lave små noter til de enkelte vers.

En af fiduserne ved Logos er den store mængde af tilkøbsmuligheder. De spænder fra leksikoner, kommentarer og til mere opbyggelige værker.

En genistreg ved Logos er programmets licensstruktur. De fleste programmer i dag sælger enhedslicenser (en licens til en computer). Logos sælger personlicenser. Det betyder, at du godt må have programmet på flere computere, og så sørger programmet selv for, at det, du laver på den ene computer (for eksempel hjemme), også findes på din iPad eller arbejdscomputer.

Spænder vidt

Hvordan skal man tænke om Logos ud fra en teologisk vurdering? Det er ikke helt enkelt at sige. I udgangspunktet er programmet "bare" en tekstlæser. Hvilken teologi, man finder i Logos, afhænger af, hvad man tilkøber af resurser. I forhold til biblehub og e-sword er udvalget af resurser større.

En søgning viser, at der er over 10.000 bøger, man kan købe i Logos, og de afspejler bredden i hele kristenheden. Man kan både finde bøger fra de klassiske lutheranere og fra Luther selv, samtidig med at man kan finde både klassisk og moderne katolsk teologi. Samtidig kan man også finde opbyggelige værker (for eksempel andagtsbøger), og den del af litteraturen udbygger de fortløbende.

Jeg ved, at flere af mine elever på Luthersk Missions Højskole har downloadet programmet og så bare tilkøbt den danske bibel. På den måde har de fået en elektronisk bibel i den nye oversættelse til under 200 kroner.

Så vidt jeg kan se, så er Logos det program, flest mulige kan bruge. Det hænger sammen med, at man kan tilkøbe på forskellig måde. Er man en bruger, der vil bruge det til daglig bibellæsning, så kan man købe andagtsbøger til.

Selve programmet er gratis, men der kan tilkøbes en lang række funktioner.

Anmeldt i Tro & Mission 13/2013 af Christian Maymann Støvring

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Comments

Hej
Det ser spændende ud. Tak for din vurdering. Jeg har hørt, at der også rummer bibelkritisk kommentar (eksegese).
Er det noget, du har lagt mærke til.
mvh
Johannes

Permalink

Kære Johannes. Du stiller nogle spørgsmål til Christian Maymann, som han måske ikke ser her på siden. Derfor vil jeg råde dig til at kontakte ham direkte på mail for at få svar: christian(a)maymann.net. Med venlig hilsen Karin Ravnborg, webmaster.

Lisbeth Madsen
”Madsen Racing” står der – foruden et par sponsornavne – på siden af den grønne varevogn, der har base i indkørslen hos en LM-familie i land…