Anmeldelse

Reformationen rocker

Eskild Dohn
Gateway Music
10 sange - 112,50 kroner
Lars Frederiksen

Det er næppe ubekendt for nogen, at 2017 i vide kirkelige kredse fejres som 500-året for reformationens indtog. I Viborg stift har man i den anledning valgt, at give multi-instrumentalisten Eskild Dohn (kendt fra blandt andet Lars Lilholt Band) den opgave at lave moderne fortolkninger af en selvvalgt perlerække af reformationens ypperste salmer. 

Den opgave er han tydeligvis gået til med stor dygtighed og professionalisme, men også med stor ydmyghed og kærlighed til de klassiske melodier. Med erkendelse af, at ”nogle lyttere utvivlsomt vil mene, at man ikke bør pille ved den form, salmerne har haft gennem de sidste mange år”, giver han her – med egne ord – sit bidrag til den fortsatte reformation, som Luther var fortaler for.

Og han – og hans store besætning af kendte professionelle sangere og musikere – er generelt sluppet rigtig godt af sted med det. Stilen er god popmusik med en snert af folkemusikkens keltiske undertoner, som vi blandt andet også kender fra vores nyere Getty/Townend-tradition. 

Men hvad med teksterne og hele den åndelige arv, som disse melodier er født til at bære med sig? Kan de overleve i dette univers, hvor koncentrationen tydeligvis er lagt på den musikalske hylde? Ja, det synes jeg faktisk godt de kan. Sangerne har en tydelig udtale, og teksten står klart, selvom musikken omkring den til tider er temmelig højlydt, og som vi har set så mange gange før, får de velkendte tekster faktisk nyt liv og indhold med en ny indpakning ... reformationen lykkes til en vis grad!

De fleste salmer synges efter salmebogens oversættelse, men enkelte – som for eksempel Krist stod op af døde – har fået et vellykket, sprogligt ansigtsløft af Eskild Dohn selv. Han har også skrevet en helt ny tekst over melodien til Behold os, Herre, ved dit ord, som for mig er det stærkeste og mest rockede nummer på pladen. 

Det er blevet til en helt ny salme med titlen "Gud, lad os finde håb hos dig", og hvis manden ellers mener, hvad han siger i teksten, vidner sangen om, at Reformationen rocker er andet og mere end blot et musikalsk projekt for Eskild Dohn.

Gud, lad os finde håb hos dig
når frygt og mørke spreder sig,
så lad os mærke, du er til.
Hjælp os, når ingen andre vil.

Du, Jesus, vis, at du har magt.
Lad alting ske, som du har sagt.
Og favn os med din kærlighed,
når vi bli’r væk i ensomhed.

Du, Helligånd, kom giv os trøst.
Slip hjertet fri i vores bryst.
Giv fred til alle folk på jord,
min mor, min søster og min bror.

Du, Jesus, Gud og Helligånd,
vær altid hos mig. Tag min hånd,
når nattehimlen bliver sort.
Før mig til dig, når jeg skal bort.

(Bragt i Tro & Mission 12/2017)

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Filip Thorlund Eriksen
Filip Thorlund Eriksen oplever det som et så stort privilegium at tro på Jesus, at andre også må høre om det. ”Det er meningsfuldt at bygge…