Ikke alle på Kærshovedgård ønsker problemer

Udrejsecenter Kærshovedgård
Den kristne tro skaber håb midt i modløsheden for de afviste asylansøgere på Udrejsecenter Kærshovedgård. Foto: Anna Lisbeth Sonne.

Der tales meget for tiden om udrejsecentre, men kun få af de afviste asylansøgere på Kærshovedgård giver grund til utryghed i lokalområdet, mener tværkulturel konsulent. En del søger håb og trøst i den kristne tro

02/06/2021 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

På Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i Midtjylland bor lige nu mere end 280 afviste asylansøgere på ubestemt tid.

Mange af dem har  Anna Lisbeth Sonne kontakt med.

Hun er tværkulturel medarbejder i Luthersk Mission og møder dem gennem asylkoret og Bibelcaféen i missionshuset i den nærliggende by, Bording.

Her fortæller hun om de svære forhold, de afviste asylansøgere lever under på centeret:

Et sted, hvor livet leves i et udmattende limbo

"Som utallige gange før står jeg på parkeringspladsen og kigger ind gennem hegnet," fortæller hun.

"Det er snart spisetid, og beboerne kommer slentrende med kurs mod kantinen. Her under nedlukningen er de henvist til at indtage deres mad på sengen eller på gulvet i deres små værelser, som de deler med andre."

"På lang afstand vidner deres kropssprog om, at Kærshovedgård er et sted, hvor livet leves i et udmattende limbo. Et sted, hvor menneskers håb brister, og hvor savnet af alt det, de forlod i deres hjemland, forstærkes."

Angst for fængselsstraffe og lignende foranstaltninger

Anna Lisbeth Sonne har flere samtaler med beboerne på centeret, og hun fortæller, at mange kæmper med stress, depression og ensomhed.

"Når der ikke er noget at stå op til, tærer det på psyken. Stedet er i sandhed blevet 'så utåleligt som muligt'. Traumer, de bærer med sig fra flugten og hjemlandets regime, giver søvnløse nætter," siger hun og fortæller, at der på psykiatrisk afdeling på Herning Centralsygehus er overbelægning af mennesker fra udrejsecentret.

"Angsten for at overtræde meldepligten, hvilket udløser fængselsstraffe og de 'motivationsfremmende foranstaltninger' i Ellebæk, nedbryder dem gradvist."

Bibelcaféen i Bording er et lys i mørket

Derfor ser de koret, som Anna Lisbeth Sonne står for, og bibelcaféen hver torsdag aften som et lys i mørket, påpeger hun.

"Her kan de få et frikvarter fra deres hårde liv og være i et kristent fællesskab. Vi, der står for det, giver os god tid til at hilse på dem – se dem i øjnene og få et smil frem."

"Hvor gerne vi end ville, kan vi ikke fikse deres liv, men vi kan række dem verdens bedste budskab." 

En fred i hjertet midt i det kaos, jeg lever i

En journalist spurgte på et tidspunkt en af sangerne i Asylkoret, hvilken betydning det har at synge i koret. Svaret kom prompte.

"Lovsang giver mig en særlig fred i hjertet midt i det kaos, jeg lever i," udbrød han.

Anna Lisbeth Sonne har arbejdet med de afviste asylansøgere siden 2016 og har oplevet mange udfordringer, men også velsignelser i arbejdet.

"Bønnen er virkelig blevet 'mit åndedræt'. Alt det, vi ikke kan ændre på, lægger vi sammen over til Gud. Det giver virkelig håb ind i menneskers liv, og det er disse nykristne på Kærshovedgård et levende bevis på," siger hun.

---

Dette er et uddrag af en artikel, skrevet af Anna Lisbeth Sonne, som har været bragt i Dansk Bibel-Instituts blad, DBI-Posten.

> Læs hele artiklen her.

Anna Lisbeth Sonne har været ansat af Luthersk Mission siden 2019 som ansvarlig for Asylkoret og lovsang i Bibelcaféen i Bording. Desuden løser hun forskellige omsorgsopgaver på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Comments

Tak for dit store arbejde, og din fantastiske måde at være på sammen med de afviste asylansøgere. Du er i sandhed en af de engle Gud sender ud til de fremmede 😊❤️ Vi er mange der står bag dig, selvom vi ikke er så synlige.

Permalink