Anmeldelse
Omslag Løsesummen Jesus

Løsesummen Jesus

Sverre Bøe
LogosMedia 2023
216 sider – 199,95 kroner
Peter Nissen

Denne andagtsbog indeholder 55 betragtninger over påsken.

Den norske teolog og forfatter Sverre Bøe har mange forskellige tilgange til påskens store budskab, han kommer vidt omkring, og det er inspirerende læsning. Han har gode eksempler og historier, som gør afsnittene levende og nærværende. Der er også teologiske perspektiver indimellem, som giver noget til de særligt interesserede.

Det er positivt, at Bøe tager forskellige teologiske problemer op. Det får mig dog også til at spørge, om alle stykker rammer alle, eller om nogle af dem bliver lidt for indforståede.   

Bøe påpeger, at det er stykker, som er “noget længere end i almindelige andagtsbøger, men kortere end en prædiken." Af samme grund egner bogen sig nok bedre til læsning om morgenen eller inden sengetid end ved måltidsfællesskabet i familien.

I forordet nævnes genren "påskebøger." Mon det er en særlig genre i norsk andagtslitteratur? Så vidt jeg ved, er det ikke noget kendt i dansk kirkeliv.

Det fremgår ikke, hvorfor forfatteren netop har valgt antallet 55, og dermed bliver jeg usikker på, hvordan den egentlig er tænkt til at bruges. Den første halvdel er ret almen, den næste del fokuserer mere specifikt på Jesu død og dens betydning, og de sidste syv andagter fokuserer på Jesu opstandelse. Der er jo som bekendt 50 dage mellem påskedag og pinsedag.

Så andagterne kunne fint læses i påsketiden, men de ville måske fungere bedre i fastetiden. 

Kunne ønske mig mere tekstudlægning

Der er et grundlæggende evangelisk fokus fra mange vinkler. Jeg savner dog af og til flere bibelhenvisninger, og der er ikke en konsekvent brug af dem. “Gud respekterer et nej” er på traditionel vis bygget over et bibelsted, mens der slet ikke er noget i stykket “Jeg vil møde dig der”, og det gør andagtens pointe sværere at følge.

Jeg kan godt lide Bøes konklusion omkring den rette faste, men hans vej dertil er lidt rodet. 

Til gengæld synes jeg, det er spændende, hvordan han inddrager profetier fra Zakarias’ Bog i “Påskens profet.” Den slags tekstudlægninger kunne jeg godt have ønsket mig mere af. Til gengæld undrer jeg mig lidt over omtalen af Judasevangeliet i stykket om Judas Iskariot. Det står underligt irrelevant i sammenhængen. 

En god påskegave

Efter endt læsning står jeg tilbage med et indtryk af en pose blandede bolsjer, som hver især smager fint, selvom nogle af dem kan vække undren.

Det er jo en smagssag, om man foretrækker poser med ensartede eller blandede bolsjer. Bøe har med denne bog formået at ramme bredt og varieret, og det er bogens styrke.   

Jeg kunne forestille mig bogen som en gave. Dens betragtninger er så grundlæggende og vel formidlet, at den ville kunne fungere som en indføring i påskens budskab for folk, som ikke er fortrolige med den. Den er også en god hjælp for dem, der har svært ved at komme afsted til gudstjenester og møder.  

Bragt i T&M nr. 06/2023

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Bo Berentsen
”DBI er et fantastisk sted. Både teologistudiet og det kristne fællesskab her er blevet en rugekasse for min tro og for, at jeg kan være den…