Peru

Luthersk Mission begyndte missionsarbejde i Peru i 1988.

Norsk Luthersk Misjonssamband begyndte missionsarbejdet i Peru i 1978, og 10 år senere sluttede de første danske missionærer sig til. Som resultat af arbejdet blev den evangelisk-lutherske kirke i Peru dannet i 1995. I dag arbejder de to nordiske missionsorganisationer tæt sammen med den evangelisk-lutherske kirke. 

Arbejdet er koncentreret i den sydlige del af landet omkring millionbyen Arequipa, hvor kirkens hovedkontor er placeret.

Mennesker og tro i Peru

I Peru er cirka 80 procent af befolkningen officielt romersk-katolsk. Religiøsiteten i Peru er meget synlig og fylder meget i de fleste menneskers liv.

Religiøsiteten kommer ofte til udtryk som en blanding mellem katolsk folketro og gammel andinsk religion, eftersom både Moder Jord og et væld af bjergånder spiller en vigtig rolle sammen med de mange katolske helgener.

Den evangelisk-lutherske kirke i Peru blev dannet i midten af 1990'erne. I dag har kirken cirka 30 menigheder, hvor ialt omkring 1.200 personer deltager fast i gudstjenesterne. Det er altså en ung og skrøbelig kirke, hvor mange af medlemmerne stadig er præget af den generelle folkereligiøsitet, der omgiver dem, og som de er vokset op med.

Peru har oplevet en positiv økonomisk udvikling, da andelen af fattige er blevet halveret de seneste 10 år, så der i dag er omkring 20 % fattige. Det er dog ikke på alle samfundsområder, man kan se den samme positive udvikling. Landet har eksempelvis været præget af korruption i mange år, og omkring 70 % af alle kvinder har oplevet enten fysisk eller psykisk vold.

Arequipa

Arequipa er en storby med mange kontraster. Den ligger i en ørken, neden for den ulmende vulkan »El Misti«.

Folk fra landet er flyttet til byen i håb om at forbedre deres levevilkår, og mange af dem har slået sig ned i byens udkant, hvor de bor i simple huse med bliktag. Den voksende overklasse i byen forskanser sig i fornemme villaer bag høje mure med glasskår eller pigtråd på for at holde ubudne gæster ude.

Arequipa er en moderne by med McDonalds, gågade og unge i smart tøj. Samtidig kan man ikke undgå at bemærke dem, der stort set intet har, som sidder rundt om på kantsten og gadehjørner og sælger slik, peanuts eller lignende for at tjene til dagen og vejen.

LM's indsatsområder

Luthersk Mission koncentrerer sin indsats i Peru om nybrudsarbejde og oplæring i Bibelen.

LM er også engageret i kirkens musikarbejde samt ægteskabsrådgivning.

Læs mere om LM's indsatsområder under Projekter/Peru.

27/01/2023 | Jens Peter Rejkjær,

10.000 danskere rejser hvert år til Cambodja. Der er så meget at se og opleve, bl.a. Angor Wat, som jeg også besøgte. Men det store flert…