Personligt

Kærlighed i medgang og modgang

12/08/2020 / Ole Solgaard os@dlm.dk

84-årige Evald Haahr fra Herning er taknemmelig for de år, han har fået sammen med sin kone, Anna Kirstine. der siden 2010 har boet på plejehjem på grund af Atypisk Parkinson. Her besøger Evald hende hver dag.

De har ryddet op efter julefesten i missionshuset i Videbæk. Årstallet er 1961. Evald Haahr, der på det tidspunkt bor og arbejder på en gård i nabobyen Vorgod, står og snakker med de andre unge. Ikke mindst er han optaget af den noget yngre Anna Kirstine, der brænder for Jesus.

”Så siger en af kammeraterne til mig: ’Skal vi ikke lige tage hendes cykel med i bilen og køre hende hjem?’ Og det gør vi. Cyklen og kammeraten bliver placeret bag i min Austin A40, mens Anna Kirstine og jeg sidder ved siden af hinanden, og det har vi så gjort lige siden,” fortæller 84-årige Evald Haahr med et glimt i øjet. 

De seneste næsten 25 år har kærligheden dog været alt andet end en let leg. Anna Kirstine fik konstateret den kroniske sygdom Atypisk Parkinsonisme. Som 55-årig blev hun i 1999 tilkendt førtidspension. Siden 2010 har hun boet på plejehjemmet Bakkely i Videbæk.

Daglige plejehjemsbesøg

”Det var meget svært for os, at hun måtte på plejehjem. Det kostede mange tårer. Men jeg var afklaret om, at det var det bedste for alle. Hendes personlighed var ændret så meget, at det var opslidende at være herhjemme,” forklarer Evald.

I dag kan Anna Kirstine hverken snakke eller spise. Hendes arme og ben bevæger sig, men hun kan ikke styre dem. 

Stort set hver eftermiddag forlader Evald rækkehuset i Herning, sætter sig i bilen og kører til Videbæk for at være sammen med Anna Kirstine resten af dagen, hvor han hjælper hende med pleje og omsorg. Det har han gjort i indtil videre ti år.

”Den, man elsker, vil man gerne være sammen med. Anna Kirstine reagerer med smil, når jeg kommer, og når jeg siger noget. Hendes hænder famler efter at få et knus. Selv om hun desværre ikke længere selv kan sige noget, fornemmer man klart, at hun har stor tillid til mig.” 

Han benægter ikke, at kærligheden har haft mange omkostninger, men ser også tilbage med stor taknemmelighed på de gode år, de fik under samme tag. Her fik de tre sønner, der også er en stor hjælp i den nuværende situation. 

Jesus elsker os

Ægteparrets trofaste kærlighed hænger sammen med den overvældende kærlighed, de begge mødte hos Jesus, da de som unge kom til personlig tro.

”Jesus elsker os. Han tog straffen for, at jeg hver dag gør Gud imod. Det er stort at vide, at jeg er fri, og at han giver mig sin retfærdighed som en ren dragt. Derfor betyder Jesu død på korset alt for mig,” fortæller Evald.

Den tro har fulgt ægteparret gennem årene. De har været med i Herning LM siden 1970’erne, ligesom de har haft glæde af at deltage i Nyt Livs stævner.

”Vi er begge klar til at flytte hjem til Jesus, når det er tid. Jeg vil ikke lægge skjul på, at de sidste 25 år har været svære. Men vi har hele tiden vidst, at vi er i Guds gode hænder. Gud havde åbenbart en anden plan med vores liv, end vi havde,” konstaterer Evald.

Uddrag af artikel i Tro & Mission 13/2020

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Andreas Kammersgaard Ipsen
Hvad er tro? Hvordan tror man? Hvad betyder det helt konkret at tro? Og så tro på Jesus oven i købet – hvad be…