Personligt
Foto Benjamin Kirketerp

Musik er en gave og min vej i livet

26/04/2023 / Rolf Weber Jørgensen

Da kronisk sygdom slukkede Benjamin Kirketerps håndværkerdrømme, satte Gud ham på sporet af musikken. Nu er han professionel musiker og LM's nyeste musikkonsulent.

Det er ikke sikkert, Benjamin Kirketerp kan blive ved med at spille elbas hele livet. På grund af kronisk sygdom er han hver anden uge nødt til at få specialist-behandling, så stive fingre, smerter, låste led og hovedpine holdes på et nogenlunde tåleligt niveau.

Som ung drømte han om at blive håndværker, og han hadede at gå i skole, men elskede at lave noget med sine hænder.

Men drømmen blev slukket, mens han gik i tiende klasse på Sædding Efterskole, hvor han flere gange blev undersøgt på hospitalet og fik at vide, at han godt kunne glemme alt om at blive håndværker. Dels var han hofteopereret, dels var brusken i hans knæ slidt op.

Kort efter købte han en elbas og begyndte at spille med nogle venner på efterskolen. Musik havde været en del af hans opvækst i kirke og missionshus i Esbjerg, og allerede som syv-årig fik han sin første guitar og begyndte at gå til klassisk guitar – og senere elguitar.

”Jeg lærte det hurtigt og udviklede mig og fik også lært noder. Mine forældre hjalp med at gøre det til noget kontinuerligt, for jeg skulle øve lidt hver dag,” husker Benjamin, der i dag er uddannet kandidat i elbas og komposition fra Syddansk Musikkonservatorium.

Derfor var det ikke noget nyt og fremmed for ham at spille med vennerne på efterskolen.

Nærmest en åbenbaring

”Men der skete noget en dag, hvor min mor kørte mig hen til efterskolen. Vi hørte musik fra en CD, og fra det ene sekund til det andet kunne jeg høre alle mulige lag i det, der kom ud af højttalerne. Og dér talte Gud klart til mig om, at jeg skulle være musiker. Dér fik jeg givet min vej i livet, efter at alle mine drømme var blevet taget fra mig. Jeg fik givet musikken.

Mine ører blev åbnet på et helt nyt niveau, og jeg begyndte at tale om, hvad der skete i musikken på en måde, så min mor ikke troede sine egne ører. Det var nærmest en åbenbaring der i Volvo V70’eren på vej til Sædding,” forklarer Benjamin og fortsætter:

”Siden da har jeg haft en ro og vished om, at jeg skulle spille musik. Jeg har aldrig været i tvivl. Det er noget, jeg skal med livet – det er min vej. Men jeg har også taget vare på den gave, jeg fik, og udviklet den. Musik er for mig også at følge Herrens vej, så jeg går ufortrødent ad den på trods af udfordringer med helbredet og med at kunne leve af det.

Men jeg har aldrig været nervøs over det, for Gud har altid været med i det og vist en udvej. Der er blevet taget hånd om alle problemer. Og hvis det ender med, at jeg ikke kan spille længere, så har Gud nok noget andet fedt, jeg kan lave.”

Frugt af branchekendskab

Siden de sene teenageår, har Benjamin Kirketerp ernæret sig som musiker.

”Enten spiller jeg selv, eller også laver jeg musik i forskellige projekter og orkestre. Desuden underviser jeg på musikskoler, så det er en god blanding. Ansættelsen i LM Musik er min første fastansættelse,” fortæller Benjamin, der blandt andet fik jobbet, fordi han kunne noget andet, end LM's anden musikkonsulent, Laila Poulsen, der blandt andet tager rundt og holder lovsangsaftener og workshops med inspiration til sangere og musikere i LM-landskabet.

”Jeg er ansat til alt det, der sker bagved i maskinrummet. Det handler om nodeudgivelser, video- og lydindspilninger og sangskrivning, og så er det også blevet til en ny musik-hjemmeside og noget nyt musik til LM i samarbejde med Worship Today. Det er en tovholder-funktion, hvor jeg sørger for at hyre folk ind, finde optagesteder og sikre kvaliteten af det, vi laver – og en gang imellem spiller jeg selv med,” smiler bas-musikeren.

Benjamin, der i øvrigt er bosat lige uden for Bramming og gift på andet år med Katrine, fortæller, at arbejdet som tovholder ikke er noget, man lærer på konservatoriet.

"Men alt, hvad jeg har gjort i mit professionelle virke indtil nu, gør, at jeg kan gå ind og facilitere disse ting i LM. Det er en frugt af at have været i branchen i så mange år,” siger han.

Musik præger

Rollen som den, der står bag ved alle udgivelserne og aktiviteterne, passer Benjamin rigtig godt.

”Det giver mig mulighed for at sætte fokus på, at der bliver ensartethed i standard og kvalitet, så alt det, vi laver kan passe til nutiden. Det skal være på niveau med markedet og det, andre leverer.”

Og niveauet skal ikke kun være højt på det musiske, mener musikkonsulenten.

”Vi har også en teologisk stemme ind i det kirkelige musikmiljø, og når vi er professionelle, har vi også mulighed for at præge den musik, folk bliver præget af, når de lytter hjemme. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad der er rigtigt teologisk, men det, vi står for i LM, vil jeg gerne være med til at gøre tilgængeligt gennem kvalitetsmusik og -sang,” understreger Benjamin.

Samtidig vil musikmanden gerne være med til at vise LM’erne, at der er mange måder at gribe musik an på.

”Musik for Herren behøver ikke kun være akustisk flygel – det kan være med en bred palet af instrumenter og genrer. Det er ikke, fordi vi skal pådutte nogen noget, men jeg vil gerne give folk positive oplevelser gennem forskellige former for musik, så vi som organisation kan levere noget, alle kan have glæde af.” 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
To af de større elektroniske hjælpemidler til bibellæsning er BibleWorks og Logos. Jeg har ikke selv store erf…