Anmeldelse
Foto: Cover til cd'en Da julen var jul

Da julen var jul

Lars Frederiksen
Langvad Musik
120 kroner
Lars Frederiksen

Så har Hans Jørn Østerby fejret sit 35-års jubilæum som omrejsende trubadur ved at udgive en ny og vedkommende cd. Denne gang blev det en juleplade med titlen Da julen var jul. 

Gennem de sidste 27 år har Hans Jørn Østerby udgivet 13 cd’er, og stilen, indholdet og stemmen fornægter sig ikke. Her er ingen julestads, klokker og englebasuner, men fine, skrøbelige, akustiske viser med Hans Jørns habile guitarspil i front, dejligt akkompagneret af et vise-jazzet trommesæt, kontrabas, saxofon med mere.

Nogle er sikkert ikke så vilde med Hans Jørns uskolede og melankolske måde at synge på, men på denne udgivelse rammer han faktisk plet på de fleste sange. 

Hans Jørn Østerby har noget på hjerte. Han vil gøre juleevangeliet tilgængeligt og nærværende for de mange søgende, sårede og sarte sjæle, der går omkring. December er en særlig svær måned for mange. Derfor lægger han ud med den selvbiografiske titelsang Da julen var jul, om dengang en lille Hans Jørn cyklede omkring i det vestjyske og glædede sig til den dejlige juletid. 

Ja, det var dengang, da julen endnu var jul! 

Men nu i den voksne, fortravlede, kommercielle jul, hvor vi prøver at fortrænge bevidstheden om dem, der græder, har juleglæden fået en anden kulør. 

Derfor er det godt set, at der ud over de mange Jesus-sange også skal være plads til sange som Skal vi give op sammen, Jeg vil tænde lys for dig, Jeg har set dine øjne og Jul er vores største glæde. Sange, der empatisk lægger røst til den smerte, der desværre alt for ofte følger i kølvandet på den dejlige juletid!

Men det hele knyttes klart og tydeligt sammen af en håndfuld fine, forkyndende sange om julens egentlige indhold og kerne – det lille barn i krybben, som er Guds svar til de søgende, sårede og sarte, juletrætte sjæle … 

”Når det er mørkt, så mørkt som det er, da er det, juleunderet sker, at Gud, som skabte alt på denne jord, er et lille barn hos sin mor!”

Bragt i Tro & Mission 21/2016

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Rosine Kreutzfeldt
”Jeg er meget glad for at komme i KFS. Jeg lærer mere fra Bibelen her, og så er der et virkelig godt fællesskab,” siger Rosine Kreutzmann. …