Og hvad sker der så om fem minutter?

08/02/2019

Alle kender til at lægge endeløse planer og skemaer for sin hverdag. Vi anstrenger os for at få kontrol og overblik over vores liv. Der skal gerne være styr på det. Denne tankegang har jeg været underlagt i mange år, indtil jeg kom til Cambodja og opdagede, at det også nogle gange kan være befriende at slippe for at kende dagenes gang på forhånd.

Tiden i Cambodja går, og det ville være helt forkert at sige, at tiden står stille, for intet står stille her! Tværtimod!
Evnerne for omstillingsparathed kommer særligt på prøve i omgangen med khmerene. Vi har oplevet flere episoder, hvor vi har haft en bestemt forventning eller idé til dagens forløb, men som så er blevet afbrudt af en spontan idé fra khmerenes side. En dag kom vi trætte hjem fra arbejde, spiste aftensmad og var klar på at lade op til næste dag, da vi modtager en beksed fra nogle af vores kollegaer, om vi ikke ville med ud at spise? En rimelig spontan idé, synes jeg, og vi havde jo lige spist! Trods det takkede vi ja, og fik en hyggelig aften ud af det.

Jeg vil ikke ligefrem sige, at jeg mestrer evnen til at være uforberedt og omstillingsparat. Jeg kan godt lide at planlægge og at have styr på, hvad jeg skal. Men hvor må jeg bare erkende, at friheden i at kunne lægge dagen over til Gud og forsøge ikke at bekymre sig for dagenes gang, er en kæmpe gave, som jeg helt klart vil gøre mit bedste for at benytte mig af. I biblen står der i Matthæusevangeliet kapitel 6 vers 34 "Så vær da ikke bekymrede for dagen i morgen; dagen i morgen skal bekymre sig for det, der hører den til. Hver dag har nok i sin plage" og tidligere i kapitlet (vers 27): "Hvem af jer kan lægge en dag til sit liv ved at bekymre sig?" En fantastisk opfordring fra Jesus, om at vi kun skal tage "en dag, et øjeblik ad gangen" (jf. Lina Sandell "Kun en dag, et øjeblik ad gangen"), og at vi må lægge vores bekymringer over til ham.

Jeg tror ikke, at man fuldstændigt ville kunne droppe planlægningen, men hvor er det fedt at kunne droppe sine bekymringer hos Gud, og det er uanset om man er i Danmark, Cambodja eller et tredje sted.

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.