Bryllup i Masailand

10/01/2019

Lige før jul var vi til bryllup. At være til bryllup er altid en stor begivenhed uanset hvor i verden man er. Dette bryllup var dog noget helt særligt for os at deltage i.

Et særligt og længe ventet bryllup

Det var nemlig vores gode venner, der blev gift. Amon er evangelist i MUWA-teamet, så vi kender ham fra samvær under utallige evangelisationsture og besøg hos os i vores hjem. Hans kæreste Jessica har vi også fået mulighed for at lære at kende. Amon er 24 år gammel, og det har igennem noget tid været et stort ønske for ham og Jessica at blive gift. Begge er kristne, og de har selv valgt hinanden.

De havde alle deres forældres velsignelse til at blive gift. Bortset fra svigerfaderen, som ad flere omgange har spændt ben for bryllupsplanerne ved at kræve en stadigt højere brudepris. Til sidst var Jessica så bange for at blive tvangsgiftet til en anden mand, at hun stak af hjemmefra. Efter lange og mange forhandlinger imellem familierne blev det unge par endelig gift den 22. december sidste år.

Da vi kom til landsbyen om morgenen blev Alfred, Rasmus og jeg klædt i masaitøj og smykker. Alfred og Ingrid gik foran brudeparret i processionen fra landsbyen og hen til kirken. Der var mødt kor fra tre forskellige stammer op: maasai, barabaig og hehe. Brudeparret var så glade. Meget atypisk for kutymen under masaibryllupper smilede Amon hele dagen.

Her ses brudeparret siddende i midten til festen efter vielsen. Amon er den smilende unge mand i rødt.    

 

Det kristne ægteskab         

MUWA-arbejdets mange-årige støtter og bestyrelsesformand Biskop Gaville fra det lutherske stift i Iringa havde taget den lange tur ud i bushen for at vie det unge evangelist-par. Biskoppen holdt en fantastisk prædiken, hvor han talte om, at i det kristne ægteskab skal mand og hustru elske, ære og respektere hinanden.

Manden skal elske sin hustru, som Jesus elsker kirken. Det er en enorm kærlighed! Manden er kvindens hoved, og derfor skal han se hende, lytte til hende, tale med hende, og de skal arbejde sammen på lige fod i ægteskabet og familien.

Biskoppen underviste også om, hvordan man holder gudstjeneste eller andagt i det kristne hjem. Han gav desuden mere praktiske råd til, hvad man skulle gøre, hvis man bliver vrede på hinanden. Fx foreslog han, at man kunne gå en lang tur eller malke køerne, indtil vreden er kølnet af. For, som han sagde, så bliver der ikke sagt nogen gode ord eller taget nogen gode beslutninger i vrede.

Biskoppens undervisning om det kristne ægteskab var et udfordrende budskab ind i masai-samfundet, hvor hustruen traditionelt har mindre værdi end mændene, børnene og kvæget.

For Rasmus og jeg, der kan fejre kobberbryllup 29. januar, var biskoppens budskab bestemt ligeså relevant, selvom vores liv og kultur er anderledes end masaiernes. Guds ord er nemlig talt til alle mennesker ind alle kulturer til alle tider.

Jessica, biskop Gaville og MUWA-evangelist Amon. Læg mærke til hvordan beklædningen her er kraftigt påvirket fra vestlig kultur.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.