Døde dukker

01/05/2019

I dag er det fridag i Peru, fordi det er arbejdernes internationale kampdag. Men i stedet for at gå til kamptaler, så er der blevet festet hele natten med musik og fyrværkeri, fordi den mest betydningsfulde Virgen (Jomfru Maria-figur) i Arequipa, Virgen de Chapi, bliver fejret i dag.

På vej til møde med de andre missionærer i går, oplevede vi, hvordan der var ekstraordinært mange biler på vej ud ad byen. Det undrede os i første omgang lidt med al den trafik, men da vi fik at vide, at ca. 200.000 besøger kirken i Chapi (50 km ude i ørkenen) i disse dage, gav det bedre mening. I kirken står der en stor pyntet dukke, som skulle være en repræsentation af Jomfru Maria.

En sådan type dukke er noget, man kan finde over alt i Arequipa. På markedet, på hospitalet, på immigrationskontoret, i parker, på politistationen og særligt i kirker. Ved mange af dem kan man tænde lys og bede. Som jeg har forstået det, bliver de bedt til som mellemmand(kvinde) mellem mennesket og Gud, men ifølge vores sprogskolelærer er det for mange mennesker lige så meget Moder Jord, der bliver bedt til. Dukkerne har forskellige navne og udseende, og det er også muligt at have sin egen personlige Virgen i sin familie. En aften kunne vi høre hornmusik og slaginstrumenter meget tæt på, og jeg skyndte mig ud på gaden for at se, hvad det var. Det viste sig at være en gruppe på ca. 40 mennesker, som i festtøj bar deres egen Virgen rundt i bydelen med liveorkester for at ære hende.

Mange af pilgrimmene har i nat vandret 30-40 km for at komme til Chapi og bede og afgive løfter. Nogle bærer også på tunge sten, som et billede på deres synd, som de så kan lægge fra sig ude ved kirken.  Det er lidt chokerende for mig, at så mange mennesker valfarter for at få hjælp fra det, som i mine øjne er en død dukke. Samtidig overrasker det mig, at det er noget, den katolske kirke bakker op om, hvilket bl.a. sås da Pave Johannes Paul d. 2. besøgte la Virgen de Chapi for at krone hende. Maria var ikke den, som bar verdens synd, og dukken i Chapi kan i hvert fald ikke tage nogen synder væk.

Der er meget, der er svært for os at forstå med de her Vírgenes, og vi får mange forskellige svar, når vi spørger ind til, hvad de betyder. For os giver det meget bedre mening at bede til den opstandne Jesus, som lever og har al magt i himlen og på jorden.

- Emil

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.