Stor forskellighed i missionslandene

26/10/2017

Hvis nogen tror, at LM's samarbejde i missionslandene stort set er ens, kan man godt tro om igen. Vi samarbejder med meget forskellige partnere i de forskellige lande.

Det slog mig - igen - da jeg tidligere i oktober måned var 14 dage i Tanzania. Der var jeg blandt andet med til et møde i LMC (Lutheran Mission Cooperation), som består af den lutherske kirke i Tanzania og partnere fra det globale nord.

Den lutherske kirke i Tanzania er efterhånden stor. Op mod 7 millioner medlemmer. En af biskopperne fortalte mig, at kirken vokser med cirka 300.000 nye kristne hvert år. Det er en stor og etableret kirke, som vi samarbejder med i Tanzania. Kirken består af 25 stifter med samme antal biskopper og har et omfattende kirke-apparat.

Vi arbejder også i en stor kirke i Etiopien, Mekane Yesus Kirken, som nu har omkring 8 millioner medlemmer. Også i Etiopien vokser kirken eksplosivt med flere hundrede tusinde nye medlemmer hvert år. De lutherske kirker i Tanzania og Etiopien er nogle af de aller største lutherske kirker i verden. Vi er en del af noget stort i disse lande. Væksten i de afrikanske kirker bekræfter, at kristendommens tyngde er flyttet til det globale syd.

Helt anderledes er det i Peru. Der samarbejder vi med en meget mindre luthersk kirke på max 2.000 medlemmer. Og den vokser ikke mærkbart. Det er en helt anden virkelighed end i Tanzania og Etiopien. Vores rolle er en anden.

En tredje virkelighed har vi i Cambodja. Der samarbejder vi med enkeltstående - ikke særlig gamle - menigheder. De har ikke defineret sig som lutherske - eller noget andet fast. De er bare kristne, og der kommer nye kristne til hele tiden. Cambodja er på top 10 listen over lande i verden, hvor kristendommen i forhold til indbyggertalet går hurtigst frem i disse år.

Så altså, LM arbejder sammen med meget forskellige kirker med meget forskellig størrelse, kapacitet og udvikling. Desuden er den lokale sammenhæng meget forskellig.

Men uanset små eller store kirker, livskraftige eller svage menigheder, er vi i LM med i et meget relevant missionsarbejde. Nogle steder er LM en lille fisk. Andre steder en lidt større fisk. Men vi er en fisk, som er med i det globale missionsarbejde. Vi håber og beder om, at det er til velsignelse for de lokale samarbejdspartnere. Vi oplever, at det er til velsignelse for LM. Ikke mindst ser vi Guds rige vokse. 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.